Linssoppa med kokosmjölk och ingefära

Förra lördagen var jag hos Saltå Kvarn i Järna för en inspirerande dag med surdegsbakning och kvarnbesök. Till lunch serverades en fantastisk ekologisk soppbuffé med två olika sorters soppa, Saltås nybakta bröd av olika slag och flera olika riktigt goda röror. En helt grym lunch där särskilt linssoppan med kokos, ingefära och musköt fick alla, inklusive mig, att backa på maten inte bara en gång utan flera. Brödet var också extraordinärt och det blev många skivor bröd med röror som slank ner i min och andras magar.

Linssoppa med naan-bröd.

Linssoppa med naan-bröd.

Jag bad om receptet på linssoppan som serverades men har ännu inte fått det. Suget efter soppan blev dock så stort att jag bestämde mig för att det ändå fick blir kvällens middag. I brist på Saltås recept googlade jag upp ett liknande recept och det recept valet föll på hittade jag på sidan Ät mer vegetariskt. Soppan gick snabbt och lätt att laga vilket är perfekt en stressig vardag. Den smakade inte exakt likadant som ute i Järna men väldigt snarlikt. Det viktigaste var att soppan var fantastiskt god! Smakrik och krämig trots att jag använt kokosmjölk light. Att den dessutom är både nyttig och klimatsmart gör inte saken sämre!

Till soppan bakade jag vårt favoritbröd, naanbrödet, vilket satte pricken över i:et på dagens middag.

Linssoppa med kokosmjölk och ingefära, 4 port

2 gula lökar
2 klyftor vitlök
1 röd chili
2 cm ingefära
2 msk olja
2 burkar / 800 g krossade tomater
1 burk / 400 ml kokosmjölk light, 6 % fett (mjölk med högre fetthalt kan också användas)
2 grönsaksbuljongtärningar
2 kanelstänger
0,5 tsk malen kardemumma
2 tsk gurkmeja
3 dl torkade röda linser
1 påse / 70 g babyspenat
5 dl vatten
0,5 tsk salt

TillagningsmetodHur du lagar

Skala och hacka 2 gula lökar, 2 klyftor vitlök och 1 röd chili. Tar du bort kärnorna och de vita strimmorna som kärnorna sitter på så blir det inte lika starkt. Riv 2 cm ingefära fint, hetta upp 2 msk olja och fräs allt mjukt.

Häll i 2 burkar krossade tomater, 1 burk kokosmjölk och smula ned 2 grönsaksbuljongtärningar.

Lägg i kryddorna: 2 kanelstänger, 0,5 tsk kardemumma, 2 tsk gurkmeja, 3 dl röda linser och 5 dl vatten – vill du laga en gryta istället för soppa så strunta i vattnet. Sjud under lock i 15 minuter. Innan du börjar springa runt och fixa saker så sitt ned och ta några djupa andetag och tänk på 3 bra saker som har hänt under dagen. Rör i grytan någon gång ibland.

Skölj 1 påse babyspenat och lägg i grytan. Salta med 0,5 tsk salt om det behövs. Ska du spara rester så kyl dem snabbt. Spenat innehåller sporer som kan bilda bakterier, som sedan kan omvandlas till nitrat. Det är inte farligt för vuxna, men kan vara skadligt för barn.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *