D-vitaminberikad olja
D-vitamin är väldigt viktig för ett flertal funktioner i kroppen. Bland för cellernas tillväxt och nervsystemet, bra för skelettbildningen, motverkar muskelsvaghet och hjärt-och kärlsjukdomar, är bra för hud och hår, förbättrar upptaget av mineraler, reglerar hormonbalansen, är bakteriedödande och bra för immunförsvaret, etc. D-vitamin bildas i huden när solen lyser på oss. Problemet i Sverige är att solen bara är stark nog mitt på dagen under sommarmånaderna. Rekommendationen är därför att ta D-vitamintillskott under de mörka årstiderna oktober till april. Livsmedel som fet fisk, skaldjur, kött, ägg och kyckling innehåller en hel del D-vitamin plus att vissa mejeriprodukter och margarin D-vitaminberikas. Nu kommer även D-vitaminberikad olja. Solljus på flaska.
Det är företaget Zeta som första aktör lanseras både D-vitaminberikad olivolja och rapsolja. Drygt tre matskedar berikad olja per dag ger ca 10 mikrogram D-vitamin. Det täcker dagsbehovet för barn och vuxna under 75 år. D-vitaminet som används i dessa produkter är detsamma som används i mjölk. Det utvinns från fettet i fårull och är helt naturligt.
Olivoljan passar när man vill ha en mild ton av oliv, vid stekning, bakning eller dressingar och såser. Rapsoljan är perfekt till stekning, sås och sallad.
Senaste kommentarer