Julbord på Rökeriet 2019


I fredags slogs dörrarna upp för julbord på Rökeriet 2019. För mig och familjen har det blivit en självklar, efterlängtad och mycket kär tradition att inleda julen med detta fantastiska, handgjorda julbord. I år står julbordet uppdukat 22 november – 22 december. Det är ett klassiskt julbord med influenser från restaurangens egna rökeri. Julbordet komponeras av köksmästare John Kumerius och av Roland Persson årets kock 1990 .



Julbordet på Rökeriet är enligt mitt och familjens tycke ett av Stockholms bästa. Det vi gillar är den mysiga, familjära stämningen. Det är småskaligt, rent, fräscht och fantastiskt gott. Årets julbord var till och med snäppet bättre än vanligt. Det började redan när man satte sig till bords och möttes av de nya dryckeslistorna. I denna gavs förutom dryckesutbudet förslag på i vilken ordning man ska äta rätterna på julbordet samt några utvalda snapsvisor. Riktigt trevlig detalj!



Fisk och skaldjursutbudet samt det kallskurna är det inte mycket att orda om. Lika bra som vanligt och det är här Rökeriet alltid har visat sin starka sida.


De varma rätterna som redan hade många favoriter adderade ytterligare några som kvalar in på min topplista. Hej blodpudding – älskar!!! Och omeletten med svamp. Och grönkålen, brunkålen, rödkålen och surkålen.



Förra året var det premiär för veganska rätter på Rökeriets julbordet. Mediokert och inte mycket gott om ni frågar en köttis som mig. Denna del hade Rökeriet jobbat lite extra med och utökat till en fantastisk grönsaksbuffé utan dess like. En av de godaste och fräschaste jag någonsin sett och smakat på ett julbord.

Ostarna var fler hade fått sällskap av spännande och nyskapande röror.


Efterrättsbordet hade också höjt sig en nivå. Något färre men väl noga utvalda desserter, i mindre storlek så att man kan äta lite av allt och goda tillbehör. Godiset likaså – färre noga utvalda sorter.
Vad gäller efterrätterna är det här vi har vårt enda lilla minus. Det fanns inga pepparkakor. Visserligen fanns det ett pepparkakshus med några löst ställda pepparkakor som dekoration. Gus som hade längtat mest efter just pepparkakor nallade några av dessa. Så det löste sig i slutändan!

En sak kan jag lova. Vi gick mätta och toknöjda härifrån. Önskar att jag hade haft fyra magar som kossan så jag hade kunnat smaka av allt och äta mera av mina favoriter. Men vi får helt enkelt komma tillbaka nästa år! Vi längtar redan!
Senaste kommentarer