Daal med linser, kokos och äpple
Har känt ett stort sug efter värmande grytor. Kanske för att hösten och kylan börjar göra sig påmind. I senaste numret av Ica Buffé hittade jag ett spännande recept på Daal med linser, kokos och äpple. Perfekt nu när trädgårdarna dinglar av äpplen och det finns gott om smaskiga svenska äpplen att köpa i butik. När det kommer till grytor tillagar jag dom nästan alltid i min Crock Pot, men det går såklart lika bra i en gryta på spisen.
Att addera äpple i matlagningen tillför både syra och sötma till rätten. Laga en indisk linsgryta med kokosmjölk, kryddor och aromatiskt äpple. Toppa grytan med yoghurt, kokosflarn och koriander och servera med nygräddat naan.
Daal med linser, kokos och äpple, 4 (ganska små) port
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 stort aromatiskt äpple
1 msk olja
2 tsk garam masala
1/2 tsk chilipulver
2 msk finriven ingefära
3 dl torkade röda linser
5 dl vatten
1 tsk salt
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
2 tsk finrivet limeskal
1 msk färskpressad limejuice
Skala och hacka lök och vitlök. Skala och finhacka moroten. Riv äpplet. Fräs lök, vitlök, morot och äpple i oljan i Crock Pot-grytan på spisen för de modeller som klarar detta eller i en stekpanna på spisen. Ca 5 minuter. Tillsätt garam masala och chili och fräs ytterligare någon minut. Sätt tillbaka grytan på tillagningsenheten. Tillsätt ingefära, linser, vatten, salt, buljongtärning och kokosmjölk. Rör om och sätt på locket. Låt gå på svag värme i 3 timmar. Smaka av med limeskal och limejuice.
Senaste kommentarer