Recept på naan
Brukar du laga indisk mat? Eller äter mycket soppa? Eller grytor, chili con carne, etc? Då vill jag bjuda på ett recept på naan. Det perfekta tillbehöret! Oerhört gott! Liksom frasigt på utsidan samtidigt som det är mjukt på insidan och har massa goda smaker. Man kan steka bröden i olja. Själv föredrar jag att pensla mina med lite smör eller vitlökssmör efter tillagning i torr stekpanna eller ugn.
Naan eller nan är ett indiskt bröd som traditionellt bakas i en tandoor. Naan-brödet är platt, cirka 1 centimeter tjockt, runt eller ovalt flatbröd som används mycket i det indiska köket. Naanbröd används ofta för att plocka upp mat på ett liknande sätt som man skulle använda fingrarna eller sked och passar därför som jag skrev ovan till olika såsrika rätter som grytor och soppor.
I helgen åt vi rester av min fantastiska kikärtsgryta med indiska smaker. Till denna bakade jag en lite nyttigare variant av naan. Jag böt helt enkelt ut 3 dl vetemjöl mot 3 dl dinkel fullkorn. Den naturella yoghurten ersatte jag med kvarg. Hur gott som helst! Lika frasigt på utsidan, mjukt på insidan men med ännu mer smak. Just att byta ut en del av vetemjölet mot fullkornsmjöl rekommenderas!
Naan-bröd, 8-10 bröd
7-8 dl vetemjöl
1 pkt torrjäst
1 tsk salt
1 1/2 dl hett vatten (cirka 65 grader)
1 1/2 dl naturell yoghurt
2 msk olja
1 ägg
1 msk honung
Blanda 2 1/2 dl mjöl, jäst och salt i en skål. Rör i vatten, yoghurt, olja, ägg och honung. Arbeta in resten av mjölet och knåda till en mjuk och smidig deg. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter). Stjälp upp på bakbord och dela i bitar. Kavla eller platta ut degbitarna till 1/2 centimeter tjocka rundlar. Baka dem i stekpanna 2-4 minuter på varje sida eller i 250 grader varm ugn i 5-8 minuter.
Senaste kommentarer