Disaronno

Disaronno
Disaronno

(Produktutskick, ej betalt samarbete) Jag är inte mycket för alkohol men gillar att vid speciella högtider dricka de drycker som är förknippade med just den högtiden, som snaps, öl och tex must till jul. Den italienska amaretton Disaronno finns nog i var och varannans spritskåp, så även i mitt, men få vet att den passar extra bra vid vissa högtider.

En dryck med tydlig mandelkaraktär
En dryck med tydlig mandelkaraktär

Disaronno Originale skapades år 1525 och kallas för kärlekens likör. Enligt legenden uppstod den som en kärleksgåva till renässansmålarens Bernardino Luini ifrån hans musa och modell som var en ung kvinna som drev ett värdshus i staden Saronno. Likören tillverkades genom att aprikoskärnor fick dra i brandy vilket är grunden för originalreceptet.

500 år efter sin uppkomst är denna amaretto fortfarande populär runt om i världen genom sin tydliga mandelkaraktär från aprikoskärnorna. Som ett komplement till originallikören finns nu även Disaronno Velvet som är en gräddlikör med smak av mandelmassa.

Härlig doft och fin färg! Skål!
Härlig doft och fin färg! Skål!

Disaronno passar därmed lite extra bra just till Alla hjärtans dag. Men även nu till Fettisdagen där man till den traditionella hetväggen kan blanda den mandelsmakande drycken i mjölken som hälls runt semlan, för att lyfta de goda kryddiga smakerna ytterligare.

Semla Disaronno Original, 4 portioner

2 dl mjölk
2 tsk socker
2 msk Disaronno Orginal
Mortlade kardemummakärnor (eller stött kardemumma)

Värm mjölk och socker i en liten kastrull. Häll i amaretton och rör om. Placera semlan i en skål. Häll ½ dl varm mjölk runtom. Pudra mjölken med mortlad kardemumma. Servera!

Godfather Highball

2 cl Disaronno
3 cl bourbon eller rågwhiskey
15 cl Tonic
Servera i highball glas fyllt med is

Pressa oljorna från en citronzest och garnera med citronzest eller citronskiva.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *