Julakvavit till julbordet

Julakvavit till julmaten.
Julakvavit till julmaten.

(Produktutskick, ej betalt samarbete) Snaps hör för många jul (och midsommar) till. Sill och snaps går hand i hand. Min känsla är att man ofta är trogen ett visst märke och sällan testar nytt. Mattias köper alltid hem O.P. Anderson Aquavit och det är ”vår” snaps. Men det finns så många fler sorter att pröva på. Varför inte testa Julakvavit till julbordet? Här kommer tips på två olika sorter som lanserades på systembolaget 1 november. Från Danmark Aalborgs årliga julakvavit samt från Norge Gammel Opland Julakvavit.  

Aalborgs julakvavit.
Aalborgs julakvavit.
Årgång 2021.
Årgång 2021.

Aalborgs julakvavit har för många blivit ett måste på julbordet och flaskorna även ett samlarobjekt. Akvaviten har tillverkats årligen sedan 1982 och bygger på gamla tiders traditioner och hantverk. Den har kraftiga kummintoner med en fin eftersmak av apelsin, mandel och koriander. Alkoholhalten är hög, 47,4% och många som väl provat akvaviten till julbordet har oftast svårt att gå tillbaka till mildare sorter.

Gammel Opland Julakvavit
Gammel Opland Julakvavit
Skål tamejfan!
Skål tamejfan!

Gammel Opland har en mycket stark förankring i Norge och är en del av landets kulturarv sedan 1800-talet. Traditionellt sett lagras akvaviten i minst 26 månader på sherryfat. Nu kommer en julversion av Gammel Opland som har legat på sherryfat i minst åtta år. Gammel Opland Julakvavit har en smak av kummin, anis, lakrits och varm citrus samt en tydlig fatkaraktär med vanilj, krokant och torkad frukt.

Vill understryka, behåll kollen och drick med måtta!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *