DNA-test för träning och hälsa

DNA-test för träning och hälsa från Dynamic Code.
DNA-test för träning och hälsa från Dynamic Code.

En bra kost och fysisk aktivitet är viktiga delar av att leva ett hälsosamt liv. Rätt kost och träning kan hjälpa oss att uppnå optimal kroppsfunktion, nå och upprätthålla en sund vikt, minska risken för sjukdomar och främja den allmänna hälsan. Men vi är alla olika och har olika förutsättningar att uppnå resultat. Våra gener bidrar till individuella skillnader i hur vi reagerar på olika sorters träning och näringsämnen i maten. Otroligt intressant och något jag vill gräva djupare i. Jag har därför testat ett helt nytt DNA-test för träning och hälsa från Dynamic Code.

BODY består av två delar – NUTRITION och TRAINING.
BODY består av två delar – NUTRITION och TRAINING.

Det nya testet heter Body och är ett DNA-test som ger kunskap om sina genetiska förutsättningar och hur man bäst anpassar sin kost, träning och livsstil. Testet är baserat på de senaste forskningsrönen och ger ett personligt svar med information om de genetiska förutsättningar som kan interagera med kost och träning. Användaren får konkreta råd på hur man kan anpassa sin kost, träning och livsstil baserat på 16 olika gener.

16 olika gener testas.
16 olika gener testas.

BODY består av två delar – NUTRITION och TRAINING. I nutrition analyseras gener som påverkar samspelet mellan kosten och kroppen. I training gener som påverkar samspelet mellan träning och kroppen.

Provrör och tops.
Provrör och tops.

Testet var enkelt att ta. Bara skrapa en tops i kindhålan, stoppa topsen i ett provrör och skicka tillbaka hela förpackningen till Dynamic code. Efter drygt en vecka kan man använda sin personliga kod och ladda ner sina provresultat från företagets hemsida.

Testet var enkelt att ta själv.
Testet var enkelt att ta själv.
Stoppa ner topsen i provröret och skicka tillbaka hela förpackningen.
Stoppa ner topsen i provröret och skicka tillbaka hela förpackningen.

Provresultaten presenteras i en pdf-fil som är pedagogiskt uppbyggd för att man lättare ska förstå vad svaren betyder. Helt lätt att förstå är det dock verkligen inte och vill man ha extra hjälp med tolkning och vilka åtgärder man kan/bör vidta kan man betala extra för att få vidare hjälp. Själv har jag just tanken, jaha vad gör jag nu med de här resultaten, så då kan extra rådgivning inte vara helt fel.

Det är ganska intressant läsning. En del resultatet känner jag att jag fick svart och vitt på vad jag alltid misstänkt. Andra resultat känner jag va, kan det här verkligen stämma?! Vissa resultat tycker jag talar mot varandra men det blir väl så när man testar många olika gener. Några av mina resultat är:
– Jag har genetiskt högre andel långsamma muskelfibrer, vilket är kopplat till uthållighet och har svårare att öka muskelmassa snabbt.
– Något minskad mättnadskänsla och anlag för 20-30 procent ökad risk för övervikt och fetma och Högre BMI vid fettrik kost.
– Styrke- och sprintprofil.
– Fördelaktig cardiac output för styrka och snabbhet.
– Större syreupptagningsförmåga vid aerob träning
– Prestationshöjande effekt av koffein.
– Något känslig för sömnbrist samt Medeldjupsovare, något känslig för sömnbrist.
– Stresskänslig och därmed Dopaminsänkande träning kan vara fördelaktig.
– Normal kolhydratkänslighet.
– Begränsat skydd mot oxidativ stress vid träning.

Ja, ni ser. Det finns mycket att gräva i. Kanske ta tag i, ändra och se över.

BODY går att köpa på i Dynamic Codes webbshop för 1 695 kr. Det går också att köpa testerna NUTRITION och TRAINING separat för 995 kronor styck.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *