Grymt god pizza på grillen
Pizza är riktig comfort-food. Perfekt söndagsmat när man är trött och slut efter en helg med fix och don. Då kan man behöva fylla på med energi inför arbetsveckan som väntar runt hörnet. Självklart passar pizza även andra dagar än söndagar. Vi åt faktiskt pizza i lördags. Hemgjord sådan. Vi gjorde grymt god pizza på grillen.
Bästa pizzan gör man utan att tveka på baksten på grillen. Krispig botten, smakrik topping och perfekt smält ost.
I lördags testade jag ett nytt recept på pizzadeg. Fredagskocken Mattias Larsson har precis släppt sin senaste kokbok Fredagskockens bästa grilltillbehör. En kokbok som jag återkommer till i separat inlägg. Men i denna kokbok finns ett recept på Pizzabotten som jag testade. Resultatet blev en helt perfekt deg!
Degen kavlades ut tunt, toppades med hemgjord tomatsås och olika toppings. Toppingen bestod av salami, skinka, köttfärssås, lök, tomat, paprika och ägg. Och självklart god ost!! Nu råkade jag lägga den utkavlade pizzan på bakplåtspapper men observera att pizzan helst ska läggs direkt på bakstenen. Då går det snabbast och resultatet blir perfekt.
Sedan väntade rena rama pizza bonanzan. Jag åt 3-4 stora slices. Självklart toppat med god bearnaisesås och krispig sallad på sidan. Mums!
Pizzabotten
20 g jäst
½ liter vatten
½ dl olivolja
ca 6 dl vetemjöl (360 g)
ca 6 dl durumvetemjöl (360 g) + lite till utbakningen
1 tsk salt
Lägg ner samtliga ingredienser i en degblandare/hushållsassistent och blanda i ca 8 minuter på låg hastighet, eller i ca 12 minuter för hand (det är rätt mängd mjöl när degen släpper från bunkens kanter och klibbar i botten). Plasta bunken och ställ degen i kylen i 8–12 timmar, över natten eller dagen. Den ska jäsa till ungefär dubbel storlek. Stjälp därefter upp degen och arbeta snabbt ur luften. Kavla ut fyra pizzabottnar. Lägg på önskade ingredienser och grilla eller ugnsbaka pizzan i högsta ugnsvärme tills botten är spröd.
Senaste kommentarer