Grymt god pizza på grillen

Grymt god pizza på grillen

Grymt god pizza på grillen

Pizza är riktig comfort-food. Perfekt söndagsmat när man är trött och slut efter en helg med fix och don. Då kan man behöva fylla på med energi inför arbetsveckan som väntar runt hörnet. Självklart passar pizza även andra dagar än söndagar. Vi åt faktiskt pizza i lördags. Hemgjord sådan. Vi gjorde grymt god pizza på grillen.

Hemgjord pizzadeg.

Hemgjord pizzadeg.

Bästa pizzan gör man utan att tveka på baksten på grillen. Krispig botten, smakrik topping och perfekt smält ost.

Tomatsås och olika toppings och nu är pizzan klar att gräddas-

Tomatsås och olika toppings och nu är pizzan klar att gräddas-

I lördags testade jag ett nytt recept på pizzadeg. Fredagskocken Mattias Larsson har precis släppt sin senaste kokbok Fredagskockens bästa grilltillbehör. En kokbok som jag återkommer till i separat inlägg. Men i denna kokbok finns ett recept på Pizzabotten som jag testade. Resultatet blev en helt perfekt deg!

En av alla goda pizzor som serverades.

En av alla goda pizzor som serverades.

Degen kavlades ut tunt, toppades med hemgjord tomatsås och olika toppings. Toppingen bestod av salami, skinka, köttfärssås, lök, tomat, paprika och ägg. Och självklart god ost!! Nu råkade jag lägga den utkavlade pizzan på bakplåtspapper men observera att pizzan helst ska läggs direkt på bakstenen. Då går det snabbast och resultatet blir perfekt.

En av alla pizza-slices som slank ner utan problem i min mage.

En av alla pizza-slices som slank ner utan problem i min mage.

Sedan väntade rena rama pizza bonanzan. Jag åt 3-4 stora slices. Självklart toppat med god bearnaisesås och krispig sallad på sidan. Mums!

Pizzabotten

20 g jäst
½ liter vatten
½ dl olivolja
ca 6 dl vetemjöl (360 g)
ca 6 dl durumvetemjöl (360 g) + lite till utbakningen
1 tsk salt

Lägg ner samtliga ingredienser i en degblandare/hushållsassistent och blanda i ca 8 minuter på låg hastighet, eller i ca 12 minuter för hand (det är rätt mängd mjöl när degen släpper från bunkens kanter och klibbar i botten). Plasta bunken och ställ degen i kylen i 8–12 timmar, över natten eller dagen. Den ska jäsa till ungefär dubbel storlek. Stjälp därefter upp degen och arbeta snabbt ur luften. Kavla ut fyra pizzabottnar. Lägg på önskade ingredienser och grilla eller ugnsbaka pizzan i högsta ugnsvärme tills botten är spröd.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *