Sötsur högrevsgryta med vitkål och majs

Sötsur högrevsgryta med vitkål och majs i Crock Pot.
Sötsur högrevsgryta med vitkål och majs i Crockpot.
Recept från nya kokboken Allt i ett-rätter av Madeleine Landley.
Recept från nya kokboken Allt i ett-rätter av Madeleine Landley.

Burr, kylan har kommit till stora delar av landet. Här i Stockholm föll första snön igår 8 november och idag vaknade vi upp till frost och minusgrader. Nu vill vi bara vara inne och värma oss med goda grytor. Själv lagade jag till en gryta från Landleys köks nya kokbok Allt i ett-rätter som bara blev helt magiskt god. Valet föll på Sötsur högrevsgryta med vitkål och majs som jag tillagade i min Crockpot.

Ned med allt och låt gå på svag värme tills köttet är alldeles mört.
Ned med allt och låt gå på svag värme tills köttet är alldeles mört.

Högrev är en av de bästa styckningsdetaljerna man kan välja till en gryta. Detta kött har en lite grövre struktur och mycket insprängt fett vilket gör att det kan kokas länge. Perfekt läge alltså att använda sin Crockpot. Grytan ska serveras med nudlar och dessa lägger man i de sista 30 minuterna. Vill man inte ha nudlar kan man skippa detta moment och koka tex ris eller potatis på sidan om. Det gjorde jag men nästa gång ska jag testa med nudlar. Det kommer bli en succé!

Häll ned äppelcidervinäger, redning och om du vill nudlar och låt gå en stund till.
Häll ned äppelcidervinäger, redning och om du vill nudlar och låt gå en stund till.
Grytan är färdig att serveras!
Grytan är färdig att serveras!

Sötsur högrevsgryta med vitkål och majs, 6 port

1 kg högrev
1 stor gul lök
400 g vitkål
1/2 röd paprika
1/2 grön paprika
1 stor morot
2 stora vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
smör
salt, svartpeppar
2-4 dl vatten
1 msk kinesisk soja
1 burk majskorn (165g)
100 g äggnudlar
1 dl äppelcidervinäger
1 tsk majsstärkelse

Ansa högreven från hinnor och skär det till remsor. Skala och hacka löken. Strimla vitkålen tunt. Kärna ur och strimla paprikorna. Skala moroten och skär den till tunna stavar eller snurra till strimlor i en grönsakssvarv/spiralizer. Skala och skiva vitlöken tunt. Skiva chilin.

Smält en klick smör i Crockpot-grytan för de modeller som klarar detta eller i en stekpanna på spisen och bryn köttet runt om. Salta och peppra under stekningen. Ös över sky och kött i en skål.

Smält en klick smör i Crockpot-grytan eller i stekpannan och ha ner gul lök. Låt den stekas någon minut och ha sedan ner paprika, vitkål och morot. Salta och peppra. Låt det fräsa några minuter. Ha ner vitlök och chili. Slå på vatten, soja och ha i majskornen.

Häll ned allt kött och grönsaksröran i Crockpot-grytan och ställ på tillagningsenheten. Blanda allt och sätt på locket. Låt gå på svag värme i 7 timmar (tiden kan variera mellan Crockpot-modeller och storleken på köttbitarna).

Ha ner äggnudlarna, äppelcidervinäger, rör ut majsstärkelsen i en skvätt kallt vatten och rör ner i grytan. Låt gå på hög värme i 30 minuter. Smaka av om det behövs mer salt eller peppar.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.