Dubrovnik – det Adriatiska havets pärla
Kroatien har på senare tid verkligen hittat sin plats i svenskarnas hjärtan. Resandet ökar med nästan 40 procent. Allt fler lockas av Kroatiens härliga turkosa vatten, klippor och klapperstensstränder samt en avslappnad atomsfär. Landet känns nytt och spännande och prisnivån är fortfarande relativt låg. Det finns många spännande orter att åka till som Split, Istrien, Zadar och Dubrovnik. Dubrovnik är svenskarnas favorit nummer ett i Kroatien. Dubrovnik – det Adriatiska havets pärla.
En nära 2 000 meter lång mur skyddar staden med sin medeltida arkitektur. Det är nära till havet och enkelt att ta sig till skärgården. Staden är vacker och det kanske inte är så konstigt att Dubrovnik därför har använts vid flera filminspelningar. Både Game of thrones och Star Wars har spelats in här. Allt fler upptäcker också den goda maten staden har att erbjuda.
Det finns många mysiga restauranger att välja bland men för att ytterligare sätta fokus på mat och dryck startades 2014 en matfestival, Good Food Festival, som äger rum under hösten. Under fyra dagar i oktober visas det bästa som Dubrovnik har att erbjuda upp inom mat och dryck. Programmet är späckat med allt från vinprovningar till avsmakningsmenyer. Man väljer själv vilket eller vilka arrangemang man vill köpa biljett till.
Jag var idag inbjuden av Kroatiska turistrådet för att smaka på Dubrovnik. Vi bjöds på en fantastisk 5-rätters lunch med lokal mat och dryck. Behöver jag säga att jag rullade därifrån?! Direkt när vi kom fick vi glas med kroatisk likör och dignande fat med torkade fikon, sockrade apelsinskal och kanderade mandlar. Nötterna och fikonen var goda, apelsinskalen var lite för söta för min smak. Efter det satte vi oss till bords. Då bjöds vi på stora fat med lokala ostar och lufttorkad skinka. Galet gott!
Sedan var det dags för den ”riktiga maten”. Till förrätt Cod in bianco – torsk med potatispuré. Om jag förstod det rätt ska det egentligen vara torkad torsk men samtliga rätter hade försvenskats för att kunna lagas till oss. En riktigt fräsch, god rätt med milda smaker. Huvudrätt var Sporchi macaroni. En typisk rätt från Dubrovnik som äts på vintern och vid stora festivaler. Det är helt enkelt en köttsås som serveras med pasta. Köttsåsen hade de klassiska julsmakerna kryddnejlika och kanel. Köttet var mört och fint, men kryddningen var inte riktigt min smak. Maten gick ner, men ingen kulinarisk höjdare om ni frågar mig. Efterrätten, Apelsin polenta och mandelkaka, var jag ytterst tveksam till. Den såg nämligen allt annat än god ut. Men där fick jag så jag teg – hur god som helst! Perfekt sötma från apelsinerna, en god mandelsmak och krispig botten. Bara den kan göra det värt att åka hela vägen till Kroatien!
Jag funderar allvarligt på att åka till Dubrovnik. Tror att staden skulle passa mig och familjen!
Tack för tipset 🙂
Kul å ses 🙂 Ser mina händer 😉 så god mat & oxå riktigt sugen på Kroatien nu! Kramar