Dubrovnik – det Adriatiska havets pärla

Dubrovnik - det Adriatiska havets pärla

Dubrovnik – det Adriatiska havets pärla

Kroatien har på senare tid verkligen hittat sin plats i svenskarnas hjärtan. Resandet ökar med nästan 40 procent. Allt fler lockas av Kroatiens härliga turkosa vatten, klippor och klapperstensstränder samt en avslappnad atomsfär. Landet känns nytt och spännande och prisnivån är fortfarande relativt låg. Det finns många spännande orter att åka till som Split, Istrien, Zadar och Dubrovnik. Dubrovnik är svenskarnas favorit nummer ett i Kroatien. Dubrovnik – det Adriatiska havets pärla.

Good Food Festival i oktober

Good Food Festival i oktober

En nära 2 000 meter lång mur skyddar staden med sin medeltida arkitektur. Det är nära till havet och enkelt att ta sig till skärgården. Staden är vacker och det kanske inte är så konstigt att Dubrovnik därför har använts vid flera filminspelningar. Både Game of thrones och Star Wars har spelats in här. Allt fler upptäcker också den goda maten staden har att erbjuda.

Intressant och lockande information om Dubrovnik

Intressant och lockande information om Dubrovnik

Det finns många mysiga restauranger att välja bland men för att ytterligare sätta fokus på mat och dryck startades 2014 en matfestival, Good Food Festival, som äger rum under hösten. Under fyra dagar i oktober visas det bästa som Dubrovnik har att erbjuda upp inom mat och dryck. Programmet är späckat med allt från vinprovningar till avsmakningsmenyer. Man väljer själv vilket eller vilka arrangemang man vill köpa biljett till.

Tillagning av den klassiska maten från Dubrovnik

Tillagning av den klassiska maten från Dubrovnik

Jag älskar kallskuret - lufttorkad skinka och lokala ostar

Jag älskar kallskuret – lufttorkad skinka och lokala ostar

Jag var idag inbjuden av Kroatiska turistrådet för att smaka på Dubrovnik. Vi bjöds på en fantastisk 5-rätters lunch med lokal mat och dryck. Behöver jag säga att jag rullade därifrån?! Direkt när vi kom fick vi glas med kroatisk likör och dignande fat med torkade fikon, sockrade apelsinskal och kanderade mandlar. Nötterna och fikonen var goda, apelsinskalen var lite för söta för min smak. Efter det satte vi oss till bords. Då bjöds vi på stora fat med lokala ostar och lufttorkad skinka. Galet gott!

Cod in bianco

Cod in bianco

Sporchi macaroni

Sporchi macaroni

Apelsin polenta och mandelkaka

Apelsin polenta och mandelkaka

Sedan var det dags för den ”riktiga maten”. Till förrätt Cod in bianco – torsk med potatispuré. Om jag förstod det rätt ska det egentligen vara torkad torsk men samtliga rätter hade försvenskats för att kunna lagas till oss. En riktigt fräsch, god rätt med milda smaker. Huvudrätt var Sporchi macaroni. En typisk rätt från Dubrovnik som äts på vintern och vid stora festivaler. Det är helt enkelt en köttsås som serveras med pasta. Köttsåsen hade de klassiska julsmakerna kryddnejlika och kanel. Köttet var mört och fint, men kryddningen var inte riktigt min smak. Maten gick ner, men ingen kulinarisk höjdare om ni frågar mig. Efterrätten, Apelsin polenta och mandelkaka, var jag ytterst tveksam till. Den såg nämligen allt annat än god ut. Men där fick jag så jag teg – hur god som helst! Perfekt sötma från apelsinerna, en god mandelsmak och krispig botten. Bara den kan göra det värt att åka hela vägen till Kroatien!

Jag funderar allvarligt på att åka till Dubrovnik. Tror att staden skulle passa mig och familjen!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Days by Johanna skriver:

    Tack för tipset 🙂

  2. Lina skriver:

    Kul å ses 🙂 Ser mina händer 😉 så god mat & oxå riktigt sugen på Kroatien nu! Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *