En ny sats
På sommaren går det åt extra mycket fikabröd. Det är helt underbart att sitta på en filt, ha picknick och äta hembakta bullar och dricka saft eller annan kall dricka. Frysen börjar bli tom på just hembakta bullar och därför tog jag mig tiden ikväll och bakade en ny sats. Nu är det fritt fram för en god fika ett litet tag framöver!
Vaniljbullar (kanelbullar), ca 30 st
Ingredienser
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
2 tsk mald kardemumma
ca 13 dl vetemjöl
Fyllning
100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
(kanel)
Ägg till pensling och pärlsocker till garnering
Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i degbunken och tillsätt litet av degspadet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet. Tillsätt saltet, sockret, kardemumman och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter, Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 20-30 minuter.
Blanda samman margarin, socker och vaniljsocker till fyllningen. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla varje del till en rektangulär platta. Bred på fyllningen. Rulla samman och skär i bitar. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 250º. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda kanelbullarna mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
Mums va gott !! Hembakta bullar slår verkligen det mesta 🙂
Jag och V ska hem till en vän på lite poolhäng på onsdag, så vi får nog försöka ”slänga ihop” en plåt bullar på morgonen att ta med 🙂
Åh vad gott det såg ut. Jag älskar verkligen vaniljbullar:)