Fika i bersån

Vilket väder vi har haft idag och under hela helgen – rena rama sommaren! Trist att det som vanligt blir kallt och eländigt lagom till Valborg. Men man börjar bli van…

Vaniljbullar i solskenet

Finns det något härligare att ta en fika ute på altan eller i bersån när solen skiner och fåglarna kvittrar? Fikat kan vara i princip vad som helst, men varför inte en hembakt vaniljbulle och en kopp te!

Hercules

Mitt favoritrecept på bullar är just den klassiska vaniljbullen. Det är vad jag oftast bakar och jag ser till att det alltid finns minst ett par påsar i frysen för oväntat besök eller sötsug fram mot kvällskvisten. Till min hjälp att baka har jag min Kitchen Aid. Den börjar få några år på nacken och jag har börjat snegla på konkurrenter som OBH Nordica och deras Hercules. Blev lite inspirerad på Loppieventet i lördags då jag fick veta att det var Hercules som hjälpt Caroline att baka de fantastiska bakverken hon bjöd på. Den härliga kopparfärgen skulle dessutom passa utmärkt i mitt kök!

Det börjar eka tomt i frysen så till helgen blir det ett vaniljbullebak. En nybakt bulle och ett glas mjölk – vilken njutning!

Vaniljbullar, ca 30 st

Ingredienser
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
2 tsk mald kardemumma
ca 13 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Ägg till pensling och pärlsocker till garnering

Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i degbunken och tillsätt litet av degspadet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet. Tillsätt saltet, sockret, kardemumman och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter, Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 20-30 minuter.

Blanda samman margarin, socker och vaniljsocker till fyllningen. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla varje del till en rektangulär platta. Bred på fyllningen. Rulla samman och skär i bitar. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

Sätt ugnen på 250º. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda kanelbullarna mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *