Filippas släktkalas 2013
Varje år bjuder vi in hela släkten för att fira våra barns födelsedagar. Gustaf fyller år i februari och Filippa i juni så det är ett perfekt intervall. Nu var det dags att fira Filippas 9 års dag. 22 glada släktingar, stora som små, var vi som firade henne idag. Som tur är har vädret varit på vår sida vid majoriteten av Filippas födelsedagsfester för släkten och så även i år. Solen strålade från en klarblå himmel och det var varmt och skönt.
Lunch och fika stod det på inbjudan. Vi hade gjort det enkelt för oss och bjöd på skivad kassler, köttbullar, potatissallad, hembakt baguette med smör och ost, sallad och diverse andra tillbehör. Öl, vin, cider, läsk, saft och bubbelvatten. Till efterrätt klassisk gräddtårta och pinocchiotårta. Kaffe, te och avec. Maten och drickan var mycket uppskattad och vi hade en oerhört trevlig eftermiddag tillsammans med alla gäster!
Pinocchiotårta, 8 bitar
Sockerkaksdel:
75 g margarin eller smör
1 dl socker
1½ tsk bakpulver
4 äggulor
1½ dl vetemjöl
2 msk mjölk
Marängdel:
4 äggvitor
2 dl socker
Fyllning:
3 dl vispgrädde
Färsk frukt eller bär
Rör smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös. Rör i mjölet och till sist mjölken. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper på.
Se till att visparna är helt rena. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa marängen några minuter. Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan.
Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret.
Vispa grädden till fyllningen och ta fram frukt eller bär. Dela tårtan på mitten. Flytta den ena bottnen till ett fat. Bred på grädden på botten och fördela frukt och bär. Lägg på den andra bottnen. Klart att äta eller förvara tårtan i kylskåp.







Mumsigt 🙂 Vi hade oxå kalas för O idag 🙂 Kram