Fläskgryta med konjak i Crock-Pot
Till lördagsmiddag blir det ofta kött hemma hos oss. Det är Mattias som väljer kött och står för tillagningen. Han är en riktigt köttälskare och föredrar riktigt smakrikt och marmorerat nötkött. Entrecote är en favorit! Jag gillar de flesta köttsorter, även fläskkött som tex fläskkarré. Fläskkarré är både saftigt och smakrikt. Jag köpte hem en riktigt fin bit svensk fläskkarré häromdagen och använde den istället till fläskgryta med konjak i Crock-Pot.
Jag har inte lagat fläskkarré så många gånger i min slökokare. En favorit är Fläskkarrégryta med mandel och russin i Crock-Pot. Oftast använder jag köttfärs, högrev och kyckling. Receptet till den här fläskgrytan hittade jag på Kitch’n köksredskaps receptsida, men anpassades efter tillagning i Crock-Pot och vad jag hade hemma. Resultatet blev saftigt, långkokt fläskkött i en kraftfull och kryddig gräddsås. Hur gott som helst. En ny fläskkarréfavorit!!!
Fläskgryta med konjak i Crock-Pot, 4 port
1 msk olivolja
140 g rökt bacon skuret i små bitar
1 msk smör
250 g små, skalade schalottenlökar
1 kg fläskkarré skuren i tärningar
60 ml konjak (tex calvados äppelkonjak)
2 syrliga matäpplen, skalade och skurna i tärningar
2 tsk grovkornig senap
1 tsk grovmald svartpeppar
1 msk hackad, färsk salvia eller 1 tsk torkad salvia
1 msk hackad, färsk timjan eller 1 tsk torkad timjan
1 lagerblad
2 msk köttfond
1 dl vatten
1 dl grädde
Innan servering
1 liten klick smör
8 färska salviablad
Hetta upp oljan i en stekpanna på spisen på medelhög värme, tillsätt bacon och stek tills det är knaprigt. Lägg det stekta baconet i en skål, men låt fettet vara kvar i pannan. Tillsätt smör och stek schalottenlöken tills den är gyllenbrun. Tillsätt fläskköttet lite i taget så att alla bitar får en aning färg innan resten tillsätts. När allt kött har lagts i grytan och fått färg dras grytan av från plattan. Häll bort all vätska. Häll på calvados och tänd på försiktigt. Ställ dig på avstånd tills lågorna avtar.
Lägg kött- och lökröran i Crock-Pot. Tillsätt allt utom grädde. Kör på låg värme i 5 timmar. Lyft på locket och häll i grädden. Låt gå ytterligare 1 timme på låg värme. Tillsätt ev maizena utblandat i vatten om grytan är för rinnig.
Smält smöret i en liten stekpanna och stek försiktigt salviabladen tills de är spröda. Krydda med de färska örterna samt peppar och salt efter smak om det behövs. Servera grytan dekorerad med spröda salviablad till kokt potatis eller potatismos, späda grönsaker och ett gott bröd.
Senaste kommentarer