När någon fyller år

Dukat för festI veckan fyllde min kära make och barnens pappa år. Hur gammal, eller ung, han blev behöver vi inte nämna men nästa år blir det i alla fall 40-års fest! I år blev det ”bara” lunch och fika för nära släktingar.

Varsågoda och ät!Paj är den perfekta bjudmaten. Enkel att förbereda, man kan göra flera olika varianter så att alla har någon sort de gillar, fantastiskt gott och blir det över passar det perfekt att stoppa i lunchlådan.

KöttfärspajOst- och skinkpajKycklingpajSallad till pajernaDe sorter vi bjöd på idag var köttfärspaj, ost- och skinkpaj samt kycklingpaj. Plus en laktosfri köttfärspaj. Samtliga gjorda på lättare pajdeg för hälsans skull. Smaken blir ända lika bra. Det man förlorar är i sådana fall krispigheten men så stor är inte skillnaden. Till pajerna serverade vi en enkel grönsallad.

Köttfärspajen går det alltid mest av. Den är liksom helt galet god. Kycklingpajen, som vi inte lagar särskilt ofta, blev annars min favorit. Sött, salt, krispigt i ett. Mums! Ost- och skinkpajen är en klassiker som alltid fungerar.

Vin, öl och cola passade toppen till maten!

Prinsesstårta som alltid på Mattias kalasKladdkaka med fudge och laktosfri gräddeTill efterrätt blev det som traditionen bjuder när maken fyller år en köpt prinsesstårta. Läcker, fin och välsmakande. En hemgjord kladdkaka med fudge och vispad laktosfri grädde till den laktosintolleranta gästen!

En mycket lyckad och god lunch!

Lättare pajdeg

2½ dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl kesella mager kvarg

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet ca 10 min.

Köttfärspaj, 4 port

En sats pajdeg

500 g köttfärs
1 gul lök
1 stor morot
4 msk tomatpuré
vatten
Creme fraiche paprika/chili
salt och peppar
1 dl ost

Börja med pajskalet enligt recept ovan. Gör köttfärssåsen. Finhacka lök, skala moroten och riv den fin. Bryn köttfärsen i stekpanna. Bryn även lök och morot. Salta och peppra efter smak. Häll ned tomatpurén och vatten och låt koka 20 min. När vattnet är inkokt, häll på creme fraiche och låt koka ett par minuter till. Riv osten. Häll ned köttfärsen i det förgräddade pajskalet. Toppa med ost. Grädda i ugn på 200 grader 25-30 min. Klar att äta!

Ost- och skinkpaj

En sats pajdeg

300 g kassler skurna i små kuber
3 dl riven, smakrik ost
3 dl gräddmjölk
4 ägg
salt och peppar

Tärna kasslern. Riv osten (om du inte köpt färdigriven ost). Blanda ihop ägg och gräddmjölk, salta och peppra. Blanda ner kassler och ost. Häll i det förgräddade pajskalet. Skiva tomaten tunt och lägg ut på toppen av pajen. Strö lite malen paprika på toppen av pajen för extra fin färg. Grädda i 200 grader ca 25-30 minuter. Låt pajen stå till sig. Ät och njut!

Kycklingpaj, ca 4 port

En sats pajdeg

1 grillad kyckling
1/2 purjolök
1 röd paprika
1 burk skivad ananas
2-3 msk hot chilisås
2 msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
svartpeppar
1/2 dl riven ost

Dela kycklingen i mindre bitar. Skölj och ansa purjon, strimla den sedan. Skölj och finhacka paprika. Skär ananasen i mindre bitar. Fräs ihop purjo, paprika, och kyckling i en stekpanna. Tillsätt chilisåsen och vetemjölet. Häll i matlagningsgrädden, rör om och låt allt småputtra några minuter. Blanda till sist i ananasen och mal över svartpeppar. Fyll pajskalet med kycklingröran, strö över lite riven ost. Kör in i ugnen (225 grader) ca 15-20 minuter. Låt pajen stå till sig. Ät och njut!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *