När någon fyller år
I veckan fyllde min kära make och barnens pappa år. Hur gammal, eller ung, han blev behöver vi inte nämna men nästa år blir det i alla fall 40-års fest! I år blev det ”bara” lunch och fika för nära släktingar.
Paj är den perfekta bjudmaten. Enkel att förbereda, man kan göra flera olika varianter så att alla har någon sort de gillar, fantastiskt gott och blir det över passar det perfekt att stoppa i lunchlådan.
De sorter vi bjöd på idag var köttfärspaj, ost- och skinkpaj samt kycklingpaj. Plus en laktosfri köttfärspaj. Samtliga gjorda på lättare pajdeg för hälsans skull. Smaken blir ända lika bra. Det man förlorar är i sådana fall krispigheten men så stor är inte skillnaden. Till pajerna serverade vi en enkel grönsallad.
Köttfärspajen går det alltid mest av. Den är liksom helt galet god. Kycklingpajen, som vi inte lagar särskilt ofta, blev annars min favorit. Sött, salt, krispigt i ett. Mums! Ost- och skinkpajen är en klassiker som alltid fungerar.
Vin, öl och cola passade toppen till maten!
Till efterrätt blev det som traditionen bjuder när maken fyller år en köpt prinsesstårta. Läcker, fin och välsmakande. En hemgjord kladdkaka med fudge och vispad laktosfri grädde till den laktosintolleranta gästen!
En mycket lyckad och god lunch!
Lättare pajdeg
2½ dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl kesella mager kvarg
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet ca 10 min.
Köttfärspaj, 4 port
En sats pajdeg
500 g köttfärs
1 gul lök
1 stor morot
4 msk tomatpuré
vatten
Creme fraiche paprika/chili
salt och peppar
1 dl ost
Börja med pajskalet enligt recept ovan. Gör köttfärssåsen. Finhacka lök, skala moroten och riv den fin. Bryn köttfärsen i stekpanna. Bryn även lök och morot. Salta och peppra efter smak. Häll ned tomatpurén och vatten och låt koka 20 min. När vattnet är inkokt, häll på creme fraiche och låt koka ett par minuter till. Riv osten. Häll ned köttfärsen i det förgräddade pajskalet. Toppa med ost. Grädda i ugn på 200 grader 25-30 min. Klar att äta!
Ost- och skinkpaj
En sats pajdeg
300 g kassler skurna i små kuber
3 dl riven, smakrik ost
3 dl gräddmjölk
4 ägg
salt och peppar
Tärna kasslern. Riv osten (om du inte köpt färdigriven ost). Blanda ihop ägg och gräddmjölk, salta och peppra. Blanda ner kassler och ost. Häll i det förgräddade pajskalet. Skiva tomaten tunt och lägg ut på toppen av pajen. Strö lite malen paprika på toppen av pajen för extra fin färg. Grädda i 200 grader ca 25-30 minuter. Låt pajen stå till sig. Ät och njut!
Kycklingpaj, ca 4 port
En sats pajdeg
1 grillad kyckling
1/2 purjolök
1 röd paprika
1 burk skivad ananas
2-3 msk hot chilisås
2 msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
svartpeppar
1/2 dl riven ost
Dela kycklingen i mindre bitar. Skölj och ansa purjon, strimla den sedan. Skölj och finhacka paprika. Skär ananasen i mindre bitar. Fräs ihop purjo, paprika, och kyckling i en stekpanna. Tillsätt chilisåsen och vetemjölet. Häll i matlagningsgrädden, rör om och låt allt småputtra några minuter. Blanda till sist i ananasen och mal över svartpeppar. Fyll pajskalet med kycklingröran, strö över lite riven ost. Kör in i ugnen (225 grader) ca 15-20 minuter. Låt pajen stå till sig. Ät och njut!
Senaste kommentarer