Golden milk den nya hälsotrenden
Det finns många hälsotrender som kommer och går. Den ena dieten och trenden efter den andra dyker upp och efterföljs av andra. Det är få som kommer för att stanna. Hetast just nu verkar vara raw food, eat clean, glutenfritt och vegetariskt. Alla dessa går dessutom in i varandra.
Det finns många ”innerätter” just nu som kvarg, chiapudding, raw food-bollar, fröknäcke, etc. En av nästa stora grej sägs vara Golden Milk. Golden Milk baseras på kryddan gurkmeja som länge använts inom Ayurovedisk matlagning för dess många hälsofrämjande egenskaper. Drycken är ett perfekt och lugnande avslut på dagen men sägs också verka antiinflammatoriskt och motverka cancer, stärka immunförsvaret, förbättra sömnen och matsmältningen, driva ut gifter, främja koncentrationsförmågan och minnet.
Golden Milk baseras på en pasta av gurkmeja, svartpeppar och ingefära som man gör själv och sedan blandar ut med valfri mjölkdryck, kryddor och honung. Resultatet blir en dryck som smakar milt men påminner lite om chai beroende på vilken kryddning man använder. Första gången jag gjorde Golden milk tog jag i lite för mycket golden pasta så drycken blev lite besk trots sötningen med honung, men det där lär man sig eftersom.
Golden pasta
1/2 dl torkad gurkmeja
1/2 msk svartpeppar
1 1/2 dl vatten
Blanda alla ingredienser direkt i kastrull. Koka upp och låt sjuda under omrörning i en kastrull tills det fått konsistensen av en pasta. Låt svalna och förvara i kylskåp i 1-2 veckor, pastan räcker till flera glas golden milk.
Golden milk
1-2 tsk golden pasta
2 dl osötad mandelmjölk/havremjölk/rismjölk/kokosmjölk
Kardemumma, vaniljpulver, kanel och eventuell sötning efter smak (som honung, agavesirap, stevia etc)
Värm mjölken försiktigt på spisen och vispa ner 1-2 tsk golden pasta efter smak. Rör om. Krydda mjölken med kanel och kardemumma och söta med exempelvis honung. En tesked kokosolja i rekommenderas också.
Senaste kommentarer