Tips på helgmat

I helgen var familjen bjuden på middag hemma hos min mamma. Hon bjöd oss på både tilltugg och en mycket god tre-rätters meny. Gustaf koncentrerade sin vana trogen på vissa utvalda godbitar. Den här gången var det tilltuggen (helt vanliga lättsaltade skruvar från OLW), förrätten och efterrätten han åt av. Huvudrätten ville han inte ens smaka på… Suck, dessa barn. Filippa däremot, som brås på mig, låter sig väl njutas och uppskattar god mat!

Toast Skagen

Ansträngningen för att göra god mat behöver inte alltid vara så stor. Förrätten som var jättegod var helt vanlig Toast Skagen gjord på ett kick. Färdig skagenröra (se till att köpa en röra av god kvalitet, det är räkor du vill ha, inte bara majjo, tillsatser och odefinierbara ingredienser), en bit rostat bröd och en dillkvist och du är hemma. Vill man kan man toppa med röd rom/löjrom och en skiva citron.

Saltimbocca, rotfruktsgratäng och grönsaker

Huvudrätten var Saltimbocca. Fantastiskt god i all sin enkelhet. Perfekt bjudmat till köttälskare när du vill variera den vanliga grillade biffen mot något lite roligare. Tunna skivor kalvkött, parmaskinka och salvia – that’s it. En rätt som verkligen är värd att lyftas fram. Både god och nyttig. Servera antingen med vinsky eller en enklare gräddsås. Rostad potatis passar bra till. Mamma bjöd dock på en grymt god, smakrik och krämig, färdigköpt rotfruktsgratäng (köpt i kyldisken på en helt vanlig mataffär) och grönsaker. Riktigt gott!

Till efterrätt fick vi en helt vanlig färdigköpt glass med chokladbitar, kolasås och minimarshmallows. Gick ner utan problem.

Ni ser, det behöver inte vara jobbigt att bjuda på middag. Det behövs så lite och kan ändå smaka så gott! Sen är det egentligen den sociala samvaron som är viktigast. Att få sitta ner tillsammans i lugn och ro, bara prata, njuta och vara!

Saltimbocca, 4 port

4-8 tunna skivor kalvkött
4-8 skivor parmaskinka
½ kruka färsk salvia
salt och peppar

2 dl rött matlagningsvin (eller mellangrädde)
Olivolja

Lägg köttet mellan plastfilm och banka ut dem så att de blir tunna. Lägg på en skiva med parmaskinka på varje köttbit. Toppa med plockade salviablad. Krydda med salt och peppar.

Stek köttet på bägge sidor i olivolja, lägg köttet åt sidan, Häll i vinet eller mellangrädden i pannan och låt koka ihop till hälften. Lägg tillbaka köttet i pannan och låt bli varmt tillsammans med skyn/såsen. Servera köttet och skyn/såsen med rostad potatis eller gratäng.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *