Hallonpyssel
Cirka 6 liter hallon har jag plockat på mitt ”hemliga” ställe de senaste dagarna. Vad ska vi då göra med alla hallon? En stor del har vi redan mumsat i oss som de är, tillsammans med mjölk eller smaksatt kesella. En del har jag fryst in. Idag kokade jag en burk hallonsylt, helt enligt receptet på påsen med syltsocker. Ytterligare en del hallon gick åt till dagens fika.
Jag fyller år på fredag (22 juli) och idag kom delar av släkten över på ett litet kalas. Jag passade på att baka en hallonpaj toppad med vit choklad och lättvispad grädde till detta. Riktigt god! I övrigt bjöd vi på resterna av en chokladpaj jag bakade för ett tag sedan, Oreo cookies, te, kaffe och läsk. Mycket gott och trevligt med gäster!
CHOKLAD- OCH HALLONPAJ, ca 6 port
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 ägg
300 g hallon
50 g smör
3 dl kokosflingor
1 ägg
1 dl strösocker
75 g vit choklad
Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med hög kant, ca 20-22 cm i diameter. Nagga och ställ in den i kylen i 30 minuter. Fäst kanterna med folie och förgrädda pajskalet på 200° i ca 10 minuter.
Smält smöret till fyllningen och tillsätt kokosflingorna. Vispa ägg och socker vitt. Blanda samman smörblandningen med äggblandningen. Fördela hallonen i pajskalet och häll kokosblandningen över. Grädda pajen på 200° i ca 30-35 minuter. Lägg på folie om den blir för mörk.
Ta ut pajen och strö på chokladen, grovt hackad. Gratinera på 250 ° i fyra minuter tills chokladen smält. Servera med lättvispad grädde.
Blir jätte fika sugen. Gott med vit choklad