Stora vardagshjälpen

Stora vardagshjälpen

Stora vardagshjälpen

Det är maten som ska hålla oss friska så att vi fungerar i livet. Strunta i pekpinnar och tabun. Lyssna på din kropp, hitta dina hungerskänslor och mättnad. Hitta en balans, en skön känsla i kroppen. Bra långsiktiga matvanor måste fungera både till vardags, helg och i sociala sammanhang. Satsa på enklare, men bra, råvaror till vardags och njut av festmat på helgerna. Hälsotanken kan finnas som en röd tråd, men utan att göra avkall på smaken.

Tiden för matlagning är ofta begränsad, framför allt för barnfamiljer som min. Det är mycket annat som jobb, träning och sociala aktiviteter som också tävlar om dygnets 24 timmar. Tur då att det faktiskt går att laga nyttigt och gott på kort tid. Sara Begner har vid ett par tillfällen visat oss att med rätt knep och lite planering är det inte svårt att laga god, hälsosam och variationsrik middag på under en halvtimme. Nu är Sara tillbaka med stora vardagshjälpen.

Blåbärsbowl med hirs

Blåbärsbowl med hirs

Italiensk kyckling

Italiensk kyckling

I kokboken Mera veckans favoriter har hon åter samlat sina favoriter. Vi som har läst de två tidigare böckerna känner igen oss vad gäller bokens kapitelindelning. Det är åter recept på allt-i-ett, matlåda, barnens kockskola, grönsakerna som huvudroll, helghärligheter och en matkasse till tre middagar (veckoplanering).

Den här gången är det dessutom två nya teman. Ett kapitel där recepten utgår från smaken istället för att fokusera på råvarorna. Som en sorts resa jorden runt bland olika kryddor (Norden, Centraleuropa, Medelhavet, Asien, Mellanöstern och Amerika). Ett kapitel som fokuserar på vad vi kan göra av resterna som annars bara skrapas ned i soporna. En del av middagen kan vara en bra start på morgondagens måltid. Resterna finns ju där och jobbet är redan gjort. Vi får ta del av ett recept dag 1. Ett annat recept dag 2 där en del av middagen från dag 1, den som ofta blir över, tas till vara.

Ta tillvara dina rester!

Ta tillvara dina rester!

Självklart finns det utrymme för smaskiga efterrätter.

Självklart finns det utrymme för smaskiga efterrätter.

 

Denna tredje del i serien gjorde mig verkligen inte besviken. Tvärtom! En kokbok helt i min smak! När jag bläddrade igenom den hittade jag hela tiden maträtter som verkade kanon och som jag vill laga till. Goda, enkla, snabblagade, hälsosamma recept som kommer passa min familj och mitt stressiga vardagspussel perfekt! Några av rätterna som inte kommer dröja länge är Indisk fiskgryta, Italiensk kyckling, Köttbullar i svampsås, Blåbärsbowl med hirs, Chokladbollar med morot och dadlar, Köttfärsspett med paprikadipp och saltrostade potatisar med örtolja och Nutellaklämmor med banan och jordgubbar.

Köttfärssås på nytt sätt

Köttfärssås på nytt sätt

Nyttig och god köttfärssås.

Nyttig och god köttfärssås.

Som vanligt när jag skaffar en ny kokbok kunde jag inte vänta länge. Jag gick genast ut och lagade till Köttfärssås på nytt sätt. En nyttig köttfärssås med massor av goda grönsaker i. Till denna serverar jag spaghetti men det fungerar lika bra med matvete, bulgur eller andra gryn. Varför inte tillsammans med strimlad kål, en gott bit bröd eller bönor och en klick yoghurt!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *