Lasagne i Crock Pot

En av familjens favoriträtter är Lasagne. Framför allt barnen älskar denna rätt. Kombinationen av köttfärssås, ostsås och pasta är magisk! Barnens favoritdel är det översta knapriga lagret som består av lasagneplatta, sås och smakrik ost. En knaprig topp är därför ett måste. Jag lagar ofta lasagne eftersom det är en rätt som passar perfekt att förbereda, frysa in och ta fram vid behov. Passar även perfekt i lunchlådan! Idag testade jag att laga lasagne i Crock Pot.

Jag har länge varit tveksam till att laga just lasagne i Crock Pot. Jag har varit rädd för att översta lagret inte blir knaprigt. Men klart jag ville testa använda min favorit i köket! M

Jag börjar med att göra en vanlig köttfärssås, i Crock Pot givetvis!

Jag börjar med att göra en vanlig köttfärssås, i Crock Pot givetvis!

Jag började med att göra köttfärssåsen enligt sedvanligt recept i Crock Pot. Medan köttfärssåsen lagades till gjorde jag en bechamelsås i kastrull på spisen och hade i smakrik ost. Sedan smörjde jag Crock Pot-grytan och monterade lasagnen på traditionellt sätt. På med locket och höll tummarna för lyckat resultat. Efter utsatt tid kan jag konstatera att jag har lyckats. Precis så gyllene och knaprig som vi vill ha den. Smaken då? Supergod! Saftigt och smakrikt! Djupa, mustiga smaker som verkligen kommer fram.

Lasagne innan gräddning.

Lasagne innan gräddning.

Lasagne i Crock Pot

Lasagne i Crock Pot

Var inte rädd för att testa olika rätter. Varken på spisen, ugnen eller Crock Pot. Går det fel så gör det. Då är det bara att göra om och göra rätt.

Tänk på att tiden kan variera mellan modeller samt om man använder färska eller torkade lasagneplattor.

Lasagne i Crock Pot, 4-6 port

1 pkt lasagneplattor, helst färska

Köttfärssås:

800 g köttfärs
1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 riven morot
1 riven palsternacka
1/4 riven rotselleri
1 burk (400 g) krossade tomater
4 msk tomatpuré
salt, peppar och andra goda kryddor som oregano och timjan

Bryn köttfärsen i het panna eller i tillagningsgrytan. Häll i övriga ingredienser och krydda med salt, peppar och övriga kryddor efter smak och tycke. Låt gå på låg effekt i 8 timmar.

Bechamelsås:

2 msk smör
3/4 dl vetemjöl
8 dl lättmjölk
1-2 dl Västerbottenost
Salt och vitpeppar

Gör bechamelsåsen. Smält smör i en kastrull och rör i mjölet. Späd med lite mjölk i taget och vispa till jämn sås. Häll ned 1 dl riven ost. Låt koka ca 5 min. Smaka av med salt och vitpeppar.

Smörj Crock Pot-grytan. Häll ned lite av såsen. Lägg ut ett lager lasagneplattor. Lägg på köttfärssås. Häll på ostsås. Lägg ett nytt lager med plattor, köttfärs, ostsås och plattor. Häll på resten av såsen och 0.5-1 dl riven ost. Låt gå på låg effekt i 2.5 timmar. Efter 2.5 timmar satte jag på hög effekt i 1 timme. Klart. Ät och njut!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *