Hemgjord chicken satay med jordnötssås

En av mina favoriter i det thailändska köket är chicken satay med jordnötssås och ris. När vi är i Thailand köper jag alltid kryddmixer på bland annat denna rätt med mig hem så att jag lätt kan laga till den på hemmaplan. I vissa mataffärer här i Sverige kan man också köpa kryddmix för satay och jordnötssås och de duger de med. Ifall man inte har vägarna förbi Thailand det vill säga!

Självklart kan man också svänga ihop sin egen satay-marinad och jordnötssås. Det finns många olika recept att välja på. Tidigare har jag använt ett ganska avancerat recept och varit mer än nöjd med resultatet. Det är dock inget man svänger ihop en vanlig onsdagskväll som idag. Istället testade jag ett för mig nytt recept på chicken satay som jag hittade på bloggen vardag.nu. Även denna variant blev mycket lyckad. Köttet fick en helt enormt god smak av marinaden och såsen, ja jag saknar nästan ord. Gudomligt underbar supergod!!!

Kvällens middag blev alltså chicken satay med jordnötssås, ris (fast jag åt pressad potatis som var över från häromdagen) och grönsaker.

Satay med jordnötssås (4 port.)

Satay (grillspetten):
600 g fläskkotlett (alt. fläskfilé, lövbiff, kyckling…)
4 vitlöksklyftor
1 tumme färsk ingefära (alt. 2 tsk torkad)
2 tsk spiskummin
1/2 tsk gurkmeja
1 msk honung
1/2 tsk salt
2 msk japansk soja
Olja att steka i

Jordnötssås:
Olja att steka i
1/2 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili (ca 1 msk färdighackad, fryst)
1 msk japansk soja
1 msk pressad lime
1 1/4 dl jordnötssmör (gärna osötat)
1 msk honung
2 dl krämig kokosmjölk (ev. mer)
Salt

Tärna köttet. Hacka vitlök och ingefära. Blanda alla ingredienser till grillspetten i en påse och marinera i kylskåp över natten eller minst 1 tim. Gör jordnötssåsen: Fräs strimlad purjolök, pressad vitlök och finhackad chili. Tillsätt övriga ingredienser till jordnötssåsen och koka i knappt 5 min. Späd ev. med mer kokosmjölk. Smaka av. Häll av marinaden från köttet och trä upp köttbitarna på grillspett. Grilla eller stek på hög värme tills köttet är genomstekt.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *