Hemgjord sushi

Hemgjord sushi

Hemgjord sushi

I början på 70-talet öppnade den första sushi-restaurangen i Sverige. Restaurangen blev ett exotiskt inslag och det gick trögt till en början. Idag är sushin ett stående inslag i den svenska vardagskosten. Sushi är näringsrikt och nyttigt. Riset utgör sextio procent av sushiupplevelsen enligt experterna. I riset sitter energin. Vinägern motverkar trötthet och ålderskrämpor och ger ökad aptit. Den inlagda ingefäran, gari är desinficerande och hälsosam. Det gröna teet som hör sushimåltiden till släcker törsten efter den salta sojan, och avslutningsvis algerna innehåller mycket järn och jod.

En rolig familjeaktivitet!

En rolig familjeaktivitet!

Gus är djupt koncentrerad.

Gus är djupt koncentrerad.

Allt på?!

Allt på?!

Inte helt lätt att få till fina rullar.

Inte helt lätt att få till fina rullar.

Förutom att äta sushi gillar svenskarna att göra sin egen sushi. I Japan händer det aldrig att man lagar sushi hemma. Japanerna har inte ens tillgång till den riktigt färska fisken som krävs. Som tur är har vi det. Jag och barnen gjorde faktiskt hemgjord sushi när vi var lediga förra veckan. En rolig och mycket god aktivitet att göra tillsammans med sina barn.

Stolta barn!

Stolta barn!

Riktigt fina sushi!

Riktigt fina sushi!

Jag köpte hem sushiris, Salmalax, crabsticks, gurka, morot, avokado och noori blad. Sushimatta och soja hade vi redan. Sedan fick barnen montera sina sushi precis som de själva ville. Det är inte så svårt som man tror. Det är lite knöligt att rulla ihop men efter ett tag får man in snitsen. Barnen hade riktigt roligt och fick till superfina sushirullar. Jag hjälpte sedan till att skära dessa i mindre bitar.

Äntligen dags att äta!

Äntligen dags att äta!

Tummen upp!

Tummen upp!

Självklart började vi måltiden med misosoppa. Jag har tidigare köpt hem både misopasta och dashipulver i en asiatisk butik. Detta blandas sedan med vatten och får koka en stund. Lätt som en plätt! Sedan var det dags att hugga in på sushin. Det var så kul att se hur stolta barnen var över sina sushi och hur mycket godare maten smakade när man själv har lagat till den. Det var verkligen riktigt gott! Inte en smula blev kvar! Det här gör vi fler gånger!

 

 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *