Internationella müslidagen

Internationella müslidagen

Internationella müslidagen

Idag är det internationella müslidagen. En viktig dag? Kanske inte, men müsli är både gott och ofta nyttigt och tål därför att uppmärksammas. Den 22 augusti är det exakt 150 år sedan Maximilian Bircher-Benner föddes. Vem är då Maximilian? Jo, den schweiziska läkaren, forskaren och raw food-pionjären som ligger bakom världens första müslirecept.  I slutet av 1800-talet startade han ett sanatorium i Zürichberg, där patienterna fick leva och äta sunt. Innan varje måltid serverades en skål med havregryn, nötter, rivet äpple, mjölk och citronsaft. En rätt som senare blev känd som Bircher-müsli. Müslin blötläggs i mjölk kvällen innan den ska ätas och blandas sedan med yoghurt. Då blir den krämig och god, nästan lite som en kall gröt! Därför kallas den även för overnight oatmeal eller ”övernatten-gröt”.

Det finns mängder med receptvarianter på nätet på Birchermüsli. Bara att googla fram ett recept som just du gillar. Själv tänkte jag testa Saltå kvarns recept. När tid och ork finns gör jag egen müsli. Den är både knaprig, nyttig men framför allt god. Lätt också att anpassa efter vad man själv gillar och/eller har hemma i skafferiet.

Müsli är både gott och nyttigt!

Müsli är både gott och nyttigt!

På väg till jobbet imorse svängde jag förbi Norrmalmstorg där Risenta för att uppmärksamma denna dag bjöd på yoghurt och müsli, kaffe och juice. Trevligt och gott! De hade dock missat te… Vilken miss för te-drickare som jag. Jag fick även en påse med hem med småförpackningar av müsli. Perfekt att ta med till jobbet, båten eller på utflykten.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *