Hemrullat
De senaste åren har jag och min familj firat jul i fjällen. Vi har haft traditionell julmiddag med julens klassiker och sånt vi inom familjen gillar men vi har försökt dra ner lite på ambitionerna. Flera år i rad har vi valt färdiga köttbullar, typ Mamma Scan, men i år rullade jag faktiskt mina egna köttbullar. Hur man än vrider och vänder på det så är hemrullat godare. Det går inte att komma ifrån. Och så jobbigt är det inte! Det är dessutom värt besväret.
Ikväll blev det hemrullade köttbullar till middag. Köttbullar, kokt potatis, löksås och broccoli. Husmanskost när den är som bäst!
Köttbullar, 30-40 st
500 gram nötfärs
1/2 dl ströbröd
2 msk finhackad lök
1 dl mjölk
1 ägg
salt, peppar
Blanda mjölken med ströbrödet och låt svälla några minuter. Skala och riv löken. Blanda samma alla ingredienserna i en bunke och rör till en slät smet. Rulla till runda köttbullar. Stek köttbullarna i smör i en stekpanna. Börja med att steka på medelhög temperatur och sänk sedan till låg värme och låt bullarna bli helt genomstekta.
Löksås
2 gula lökar
2 msk smör
1 dl vatten
1 msk lökfond
1 tsk soja
2 dl matlagningsgrädde alt vispgrädde
salt, peppar
Skär löken i skivor och stek dem mjuka i smör. Häll på vattnet under tiden så de inte blir brända. När löken är mjuk häller man i grädde, fond, soja, salt och peppar. Låt puttra några minuter.
Senaste kommentarer