Högrevsgryta med rökt sidfläsk morötter och Bourbon

Att hösten är i antågande märks på många sätt. Mörkare på morgonen, regn regn regn, kyligt trots solsken, snabbt fallande temperaturer kvällstid, fullt på gymmen, nyheter i butikshyllorna, etc etc. Med hösten kommer också lusten att laga värmande mustiga grytor och varma goda soppor. I förra veckans annonsblad hos Hemköp hittade jag ett lockande recept på Högrevsgryta med rökt sidfläsk morötter och Bourbon (whiskey) som jag lagade till och serverade till kvällens middag. Jag älskar långkokt mat och la därför till några timmar på koktiden. Köttet blir bara mörare och mer smakrikt ju längre tid det får koka.

Riktigt gott! Varmt, mustigt och massor av goda smaker. Det rökiga sidfläsket och skvätten Bourbon med dess karaktäristisk smak höjde verkligen grytan till oanade nivåer. Jag serverade ris och grönsaker till men det går lika bra med kokt potatis, potatismos eller ett gott bröd. Rekommenderas!!!

Högrevsgryta med ris och grönsaker.

Högrevsgryta med ris och grönsaker.

Högrevsgryta med rökt sidfläsk, morötter och Bourbon, 4 port

800 g tärnad högrev
2 morötter, skurna i grova bitar
2 gula lökar, skurna i grova bitar
150 g rökt sidfläsk, skuren i grova tärningar
150 g små hela champinjoner
1 msk tomatpuré
1 liten knippe färsk timjan, finhackad
1 köttbuljong tärning
½ dl god Bourbon
6-8 dl vatten
2 msk olivolja
salt och nymalen svartpeppar

Krydda köttet med salt och peppar, bryn det i het panna runt om i olja 4–5 min, lägg i tomatpurén och stek 2 min till. Lägg i gjutjärnsgryta eller annan tjockbottnad kastrull. Häll på vatten och lägg i en köttbuljongstärning. Sjud sakta ca 1 1/2 timme. Bryn under tiden fläsket, morötterna, löken och champinjonerna. Lägg i grönsakerna i grytan efter 1 timme och koka klart, avsluta med timjan och whisky de sista 5 minuterna. Servera med kokt potatis eller ett gott bröd.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *