Den nya husmanskosten

Vad vi äter förändras hela tiden. Varje dag tar vi in nya influenser i det som anses vara traditionell svensk mat och husmanskost. Vi inspireras av andra länders matkulturer och nysvenskars sätt att laga mat och äta. Det finns alltid inspiration att hämta och spännande mat att prova från jordens alla hörn. Ta pasta som exempel. Idag äter vi pasta som aldrig förr i Sverige. 1950 åt svenskarna 0,8 kilo pasta per person och år, nu äter vi dryga 8 kilo. Eller tacos. Hur svenne banan är det inte att äta tacos på fredagar?! Man började äta det i Sverige i mitten av 80-talet och sedan har populariteten bara ökat och ökat.

Den nya husmanskosten av Paul Svensson

Den nya husmanskosten av Paul Svensson

Inspireras av nysvenskars matvanor, råvaror och kryddnningar.

Inspireras av nysvenskars matvanor, råvaror och kryddnningar.

En sprillans ny kokbok som är inne på det här temat med husmanskost och husmanskostens utveckling är Den nya husmanskosten av Paul Svensson. Han har inspirerats av sin mormor och hennes värderingar och syn, tex hur viktigt det är att använda rätt och bra råvaror och hur viktigt det är, både för miljö och ekonomi, att spara resterna från en måltid till nästa dags matlagning. Han vill laga den nya tidens husmanskost. Där ska grönsakerna vara utgångspunkten och vi ska använda råvaror i säsong. Den nya husmanskosten enligt Paul Svensson tar tillvara äldre generationers kunskap och omfamnar samtidigt nya idéer och smaker.

Dag 1- och dag 2-recept.

Dag 1- och dag 2-recept.

Att ta vara på all mat är en av Pauls utgångspunkter i boken. Använd resterna av ena dagens måltid och servera denna nästa dag med en ny kryddning och en annan måltidsidé. Det är så recepten i boken är uppbyggda. Recept för dag 1 och instruktioner på vad vi ska spara till dag 2 av det som köpts och tillagats, följt av recept för dag 2 där det som sparades från dag 1 kommer till användning. Riktigt bra idé! Genom att tänka på detta sätt sparar vi både pengar och tid!

Kålkapitlet med en kort introduktion till kålsorterna.

Kålkapitlet med en kort introduktion till kålsorterna.

Spännande kålrecept.

Spännande kålrecept.

Boken är uppbyggd i olika kapitel – Kålmat, Dillmat, Pepparrotsmat, Söndagsstek, Äggmat, Potatismat och Lökmat. Varje kapitel inleds med en kort introduktion av råvaran i fokus för just det kapitlet. Sedan följer ett antal dag 1- och dag 2-recept med vackra bilder och tydliga instruktioner.

Vackra bilder på god mat.

Vackra bilder på god mat.

Recept på äggkaka!

Recept på äggakaka!

Jag gillar verkligen Pauls tänk och tycker han har helt rätt. Vi måste lära oss ta reda på all mat och inte kasta i onödan. Mycket går att återanvända och väcka till liv igen i annan skepnad och form. Det gäller bara att använda sin fantasi och kreativitet. Att köpa ekologiskt, närodlat och i säsong måste vi också bli bättre på. Det mår både vi, plånboken och miljön bra av. Sist men inte minst är det viktigt att omfamna andra kulturers matvanor, maträtter och kryddning. Det finns fortfarande så mycket spännande att testa och utforska och att kombinera med klassiska svenska smaker och råvaror blir både en upplevelse och utmaning.

Själva recepten imponerar tyvärr inte på mig. I vanliga fall när jag läser en kokbok hittar jag massor av recept jag genast vill sätta igång och testa. I den här boken får jag inte den känslan. Visst finns  det en del recept som verkar bra men inget som sticker ut eller lockar mig in i köket. Jag hoppas däremot att många av er gillar recepten för som sagt, det här är ett viktigt tänk och ett riktigt smart upplägg på en kokbok!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *