Ikaros Gröna Lunds läskigaste attraktion någonsin

På lördag 29 april slår Gröna Lund upp sina portar för 134e året i rad. Äntligen! Jag och barnen älskar nöjesparker, Mattias är inte lika förtjust om man säger det på ett snällt sätt! Förra året kom inga nya attraktioner. Då storsatsade Grönan på nya matupplevelser. I år kommer en helt ny attraktion. Det är Ikaros Gröna Lunds läskigaste attraktion någonsin. I alla fall enligt Gröna Lund själva. Läser ni vidare så får ni min recension.

På lördag öppnar Gröna Lund för säsongen.

På lördag öppnar Gröna Lund för säsongen.

Informationschef Annika Troselius hälsar välkomna till Gröna Lund anno 2017.

Informationschef Annika Troselius hälsar välkomna till Gröna Lund anno 2017.

Magnus Widell, VD på Gröna Lund, berättar om nyheten Coca Cola Store.

Magnus Widell, VD på Gröna Lund, berättar om nyheten Coca Cola Store.

Ikaros nerifrån.

Ikaros nerifrån.

Peg Parnevik har precis åkt före mig.

Peg Parnevik har precis åkt före mig.

Ikaros är ett 95 meter högt torn som man åker upp i sittandes i en stol, dinglandes med benen och bygel över axlarna. När man är uppe på toppen vinklas stolen in och man är helt liggande i 90 graders vinkel med ansiktet mot marken. Sedan släpps man och faller ”fritt” mot marken i 90 km/h. Hur låter det? Inte läskigt alls, va *gulp* ? Idag finns det bara en liknande attraktion i hela världen, i Florida USA. Det är därmed en ganska unik åkupplevelse för de som vågar åka.

Jag utanför Coca Cola Store. Now we're talking!

Jag utanför Coca Cola Store. Now we’re talking!

Innan vi tar min recension av Ikaros vill jag bara nämna några av de övriga nyheterna för i år. Det är en vidareutveckling av den matupplevelse som inleddes förra säsongen. Som den Coca Cola-junkie jag är så vill jag börja med att berätta om nyheten Coca Cola Store. I Coca Cola Store finns de na Freestylemaskinerna där man kan välja mellan över 100 olika smaker och blanda till sin egen unika läsksmak. Man kan också köpa Coca Cola-prylar och Coca Cola Frozen drycker. Now we’re talking!!!

Övriga nyheter är en helt ny godisbutik med Willy Wonka-tema, en restaurang där cocktails och mellanrätter står i centrum, ett grädderi med våfflor och galetter samt möjlighet att i kiosken Tivolisnacks utanför Gröna Lund kunna köpa nygjorda churros. Churros är ett av de mest efterfrågade snacksen bland Grönans gäster.

Icke att förglömma bjuder Gröna Lunds säsong 2017 även på underhållning i absolut världsklass. Över 60 konserter, 86 danskvällar och sing-a-long. Ett Gröna Kortet för 250 kr rekommenderar jag att ni köper er. Då har ni fri entré hela sommaren, inklusive alla konserter.

Ikaros Gröna Lunds läskigaste attraktion någonsin

Ikaros Gröna Lunds läskigaste attraktion någonsin

Men som sagt, Ikaros. Som en av de första fick jag på dagens pressträff inför säsongen 2017 möjlighet att åka denna splitternya attraktion. Även några andra attraktioner hade öppet dagen till ära. Väderförutsättningarna kunde inte vara sämre för ett Grönan besök. Ca 4 grader kallt, blåsigt samt sol ena sekunden och hagel nästa. Blääää… Men inte kan lite väder stå i vägen för mig. Självklart ville jag åka Ikaros. De enda som hade åkt innan oss var några Instagram-vinnare samt Peg Parnevik. Jag anmälde som frivillig till första turen trots att vi precis fått höra hur läskig Ikaros är.

Dags att ta plats för premiärtur!

Dags att ta plats för premiärtur!

Jag överlevde!

Jag överlevde!

Vilken adrenalinkick!

Vilken adrenalinkick!

Säkerheten var enorm. Inga lösa föremål i fickor eller på kroppen. Inga mobiltelefoner i händerna (och helst inte ens i låsta fickor). Dubbelkoll av personal så att bygeln satt fast ordentligt. Sedan gick turen de 95 meterna upp i luften. Fantastisk utsikt mot vattnet som jag faktiskt njöt av. Det var först när man tippades till 90 graders vinkel som det började kännas läskigt. Det pirrade rejält i magen och jag ska erkänna att jag var lite skraj just där och då. Mannen bredvid mig gav upp ett avgrundsvrål som lät som rena rama dödsångesten…

Efter något som kändes som en evighet (4 sek för att vara exakt) släpptes man och föll fritt rakt ner i superhög hastighet. Trycket mot magen de första sekunderna var det som skapade mest obehag. I övrigt var det bara en otroligt häftig åkupplevelse. Själva åket var över på nolltid och känslan efter var grym! En rejäl adrenalinkick! Tv4 filmade till väster om mig. Där kan man både höra och se mig! På min andra sida satt Stockholmdirekt och där kan ni i alla fall höra mig. Spana in klippen!

Absolut Grönans läskigaste attraktion någonsin, men särskilt läskig tycker jag inte den är. Jag vill mer beskriva Ikaros som en riktigt häftig upplevelse ni inte får missa!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *