Jag tog ett snack med Leif Mannerström

Som jag skrev häromdagen har utbudet på landets flygplatser och Arlanda i synnerhet fått ett rejält ansiktslyft de senaste åren. Det är inte bara snabbmat och trist fika som gäller längre utan det finns gott om fine-dining restauranger som serverar riktigt bra mat. En av dessa är Andersson Food & Akvavit som ligger i Terminal 5 på Arlanda. Här serveras bland annat skandinaviska mini-rätter (typ svenska varianten på tapas) men även flygplatsklassikern räkmacka samt riktigt fin a la carte-mat med både fisk, kött och vegetariska alternativ på menyn.

Bakom menyerna på Andersson står stjärnkrögaren Leif Mannerström. Leif har drivit och driver flera framgångsrika restauranger. Han har fått massor av utmärkelser, har skrivit flera storsäljande kokböcker, har varit med i tv-programmet Kockarnas kamp och är domare i tv-programmet Sveriges mästerkock. Förutom att han står bakom menyerna på Andersson står han bland annat också bakom julbordet på Viking Line, har egen surströmming och har fem komponerade färdigrätter hos tillverkaren Familjen Dafgård.

Idag befann sig Leif ute på Arlanda vid krogen Andersson Food & Akvavit för att prata mat och flygplatsmat i synnerhet med de som hade vägarna förbi. Den chansen ville inte jag missa så självklart tog jag mig ut för ett samtal. Samtidigt passade jag på att äta av den nya menyn som kommer att serveras på Andersson från början på november.

I cirka 2 timmar njöt jag av Leifs fantastiska sällskap och historieberättande samtidigt som jag intog underbar mat.

Vi började med fyra svenska tapas – inlagd sill, räkbakelse, viltkorv och laxrullar på bröd. Här snackar vi smaker och kvalitet. Endast det bästa var gott nog för herr Mannerström. Han hade full koll på köket och hade satt upp tydliga riktlinjer för vad man fick servera, hur det skulle tillagas och presenteras samt hur det skulle serveras. Det var helt fantastiskt gott!

Sedan kom vi till huvudrätten. Den bestod av en stor bit grillat fint nötkött, pommes strips, tomatsallad och aioli. Om man vill kan man byta ut pommesen mot en matigare sallad ifall man tycker det blir för mastigt inför flygresan. Men jag skulle inte ut och flyga idag och den här pommesen skulle jag inte för mitt liv byta ut. Perfekt friterade, perfekt smak, perfekt konsistens. Doppa i den medföljande aiolin och du får en himmelsk smakupplevelse. Köttet hade riktigt fin grillad smak, var mört och fint. Tyvärr för welldone för min smak – jag gillar blodigt kött. Nu var maten förbeställd men annars får man självklart själv välja hur man vill ha sitt kött.

Då vi samtalat en hel del om det faktum att Anderssons barnmeny enbart bestod av pannkakor med sylt och grädde tog Leif och jag in en varsin sådan till efterrätt. På senare tid har jag börjat ifrågasätta det faktum att många föräldrar (jag tillhörde också den kategorin och kanske fortfarande till viss del) hellre ger sina barn pannkakor, hamburgare, korv, köttbullar och panerade nuggets istället för fin mat som vi vuxna många gånger väljer. Vi tror helt enkelt att barnen föredrar detta framför annan kanske ”svårare” mat. Men ger man bara barnen chansen så älskar de många gånger denna mat mer än de tråkiga ”barnrätterna” som ofta också är onyttigare eller till och med halvfabrikat (heja de restauranger som till ett reducerat barnpris serverar mindre portioner av den vanliga maten på menyn). Leif höll verkligen med mig så vi ville tillsammans kolla kvaliteten på pannkakorna hos Andersson. Visst var de industritillverkade men smakade okej, ja till och med gott. Sprutgrädden hade helt klart kunnat hoppats över eller ersatts med riktig vispad grädde. Sylten var ingen höjdare den heller. Men rätten fick klart godkänt.

”Riktig” efterrätt tog vi också. Det blev Creme Catalana och Creme Brulée. Sååå goda!

Som sagt, i två timmar bara njöt jag av Leif och god mat. Leif, vilken källa till kunskap, vilken inspiratör och förebild, vilken personlighet, vilken historieberättare, vilken karl! 75 år ung!!! Leif, du är min nya stora idol!!!!!

På lördag befinner jag mig på terminal 5 igen. Denna gång i sällskap med man och barn. Självklart kommer vi göra ett matstopp hos Andersson Food & Akvavit. Då du Leif får du se om mina barn väljer pannkakor eller finmat. Vad tror ni som läser?! Tycker själv att det ska bli ett så häftigt test!!! Självklart kommer en rapport!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Fröken M skriver:

    Gud va gott och TREVLIGT !! 🙂
    Kram !!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *