Julbaka tillsammans med barnen

Jag älskar traditioner och är därför en riktigt julfantast! Jag älskar allt som hör julen till med ljus, vacker belysning, pynt och inte minst allt trevligt socialt umgänge över god julmat och adventsfika. Att jag dessutom är en riktig planeringsnörd gör att jag helst börjar baka och fixa långt före advent. På grund av novembers härliga semester har jag dock knappt börjar planera men årets julkorv har jag i alla fall hunnit med att göra!

Något av det mysigaste jag vet är att tillsammans med barnen fixa och dona med alla julförberedelser. Julen ska helt enkelt vara en lustfylld till med mycket pyssel och mys för hela familjen. Mina barn klär alltid vår gran helt själva (sen kan jag vara där och pilla för jag är inte bara en planeringsnörd utan tyvärr också en perfektionist som har svårt att släppa kontrollen) och hjälper till med att baka lussebullar, pepparkakor och andra julkakor samt gör julgodis.

God Jul - kakor, knäck och karameller

God Jul – kakor, knäck och karameller

För såna som mig följer nu ”Underbara Clara” Lidström och Annakarin Nyberg upp sin bokserie Steg för Steg med boken God Jul – kakor, knäck och karameller. En bok med 25 recept på juliga godsaker, tips på pyssel, förslag på hemgjorda gå-bort-presenter samt allehanda julpynt. Boken fokuserar just på att man ska vara kreativa och ha kul tillsammans hela familjen!

Boken innehåller väldigt vackra vinterbilder.

Boken innehåller väldigt vackra vinterbilder.

Recepten är i princip de gamla klassikerna knäck, ischoklad, kola, pepparkakor, lussekatter men även lite ”nytt” som fyllda dadlar och koppkakor (en typ av kladdkaka i kopp i mikron). Pysselförslagen är tex smällkarameller och hjulhjärtan i papper.

Traditionellt recept på pepparkakor.

Traditionellt recept på pepparkakor.

Mer modernt recept på Koppkaka.

Mer modernt recept på Koppkaka.

Julpyssla tillsammans med barnen.

Julpyssla tillsammans med barnen.

Jag känner mig tyvärr besviken på boken. Den innehåller alldeles för lite nytt och spännande. Varenda julinriktad receptbroschyr från närmaste Ica, Coop, Hemköp etc innehåller samma typ av recept och pysseltips. Jag ser inte heller hur barnens kreativitet och hjälpsamhet med pyssel och bak uppmuntras i boken. Det är helt enkelt bara recept rakt upp och ned. Det jag gillar är de oerhört vackra vinterbilderna och de små texterna där gammelmormor Greta, morfar Gunnar och författarna själva återger sina bästa och värsta julminnen. Sammanfattningsvis en väldigt söt bok som tyvärr inte tillför särskilt mycket.

Årets pepparkaksdeg

Årets pepparkaksdeg

Självklart måste jag provbaka något från boken. Jag svängde ihop en halv sats pepparkaksdeg som jag och barnen ska baka ut lagom till första advent. Degen hade de klassiska smakerna och var i alla fall mycket god!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *