Kilchoman Machir Bay – en superstar bland whiskysorter

Jag är ingen storkonsument av alkohol. Men visst är det gott med en eller ett par glas äkta eller mousserande bubbel, en läcker drink och rätt vin till rätt mat. Vi har ett rätt imponerande barskåp med alla möjliga och omöjliga vin- och spritsorter hemma. Bland annat har vi flera olika whiskysorter. Mattias gillar whisky. Så ock våra pappor och flera av våra manliga bekanta (ja, några kvinnliga släktingar och vänner också ”faktiskt”). Whisky fungerar bra till både fördrink, som drinkingrediens och efter maten. Så här lagom till påsk och vårens alla festligheter har spritskåpet utökats med Kilchoman Machir Bay, en superstar bland whiskysorter.

Kilchoman Machir Bay en superstar bland whiskeysorter

Kilchoman Machir Bay en superstar bland whiskysorter

Kilchoman Machir Bay lanserades 2012 och har sedan dess vunnit flera prestigefyllda whiskytävlingar. I 2016 års upplaga av Jim Murray’s Whisky bible får den 94,5 poäng av 100 möjliga med omdömet ”a superstar whisky that give us all a reason to live”. Machir Bay är en single malt som innehåller en blandning av whisky som lagrats på Bourbonfat och sherryfat. Machir Bay är precis som övriga Kilchoman en naturlig whisky utan kylfiltrering och eller tillsatta färgämnen. Doften är rejält rökig med delar av sötma och citrus.

En god inledning på påsken!

En god inledning på påsken!

Mattias inledde självklart påsken med ett glas av den fina drycken. Han rapporterar att smaken har stora mängder rök/tjära i sig, men också inslag av citrus och vanilj. En väldigt trevlig eftersmak med en angenäm sötma. Gillar man rökiga whisky-sorter så är det här definitivt något att pröva!

Riktigt vacker flaska och fin färg på whiskeyn!

Riktigt vacker flaska och fin färg på whiskyn!

Lite kuriosa om Kilchoman: Kilchoman är ett familjeägt destilleri på Islay. De destillerar ca 150,000 liter per år och är därmed Islays i särklass minsta destilleri. Den småskaliga produktionen gör faktiskt Kilchoman till ett av de minsta destillerierna i hela Skottland. Trots att småskalig framställning inte alltid behöver innebära högre kvalité, så är det i detta fall precis det som gör Kilchoman unikt.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *