Kilchoman Machir Bay – en superstar bland whiskysorter
Jag är ingen storkonsument av alkohol. Men visst är det gott med en eller ett par glas äkta eller mousserande bubbel, en läcker drink och rätt vin till rätt mat. Vi har ett rätt imponerande barskåp med alla möjliga och omöjliga vin- och spritsorter hemma. Bland annat har vi flera olika whiskysorter. Mattias gillar whisky. Så ock våra pappor och flera av våra manliga bekanta (ja, några kvinnliga släktingar och vänner också ”faktiskt”). Whisky fungerar bra till både fördrink, som drinkingrediens och efter maten. Så här lagom till påsk och vårens alla festligheter har spritskåpet utökats med Kilchoman Machir Bay, en superstar bland whiskysorter.
Kilchoman Machir Bay lanserades 2012 och har sedan dess vunnit flera prestigefyllda whiskytävlingar. I 2016 års upplaga av Jim Murray’s Whisky bible får den 94,5 poäng av 100 möjliga med omdömet ”a superstar whisky that give us all a reason to live”. Machir Bay är en single malt som innehåller en blandning av whisky som lagrats på Bourbonfat och sherryfat. Machir Bay är precis som övriga Kilchoman en naturlig whisky utan kylfiltrering och eller tillsatta färgämnen. Doften är rejält rökig med delar av sötma och citrus.
Mattias inledde självklart påsken med ett glas av den fina drycken. Han rapporterar att smaken har stora mängder rök/tjära i sig, men också inslag av citrus och vanilj. En väldigt trevlig eftersmak med en angenäm sötma. Gillar man rökiga whisky-sorter så är det här definitivt något att pröva!
Lite kuriosa om Kilchoman: Kilchoman är ett familjeägt destilleri på Islay. De destillerar ca 150,000 liter per år och är därmed Islays i särklass minsta destilleri. Den småskaliga produktionen gör faktiskt Kilchoman till ett av de minsta destillerierna i hela Skottland. Trots att småskalig framställning inte alltid behöver innebära högre kvalité, så är det i detta fall precis det som gör Kilchoman unikt.
Senaste kommentarer