Köttbullar i Crock-Pot
Jag älskar köttbullar! Runda, små härliga bullar fulla av smak. Att köpa köttbullar är enkelt och bekvämt men att göra egna är såklart desto godare. Visst, det tar lite tid men det finns tid och energi att spara. Det som tar längst tid är att steka i panna. Men det går lika bra att steka i ugn eller som jag testade idag att göra köttbullar i Crock-Pot.
Jag var väldigt skeptisk först till att göra köttbullar i Crock-Pot. Tycker att Crock-Pot lämpar sig bäst för grytor av olika slag. Men det fungerar faktiskt och blir ganska bra. Bara att blanda ihop smeten, rulla bullar (tips! Lägg ner smeten i en spritspåse och tryck ut runda-ish bullar), smörja pottan, lägga ner köttbullarna och låta gå på låg effekt i 4 timmar. Sedan är det klart. Man behöver inte bryna köttbullarna innan tillagningen. Man kan däremot pensla över soja i slutet på tillagningen för mer färg.
Det blev väldigt mycket vätska. Den är det bara att sila av. Antingen sparar man den och använder som grund till en brun- eller gräddsås, eller så gör man som jag bara häller ut allt. Kvar blir goda, saftiga köttbullar med massor av smak redo att njutas av.
Fördelen med att använda stekpanna eller grädda i ugn är att det ger den goda skorpan i kontrast till det smakrika, mjuka inre som jag gillar med köttbullar. Med Crock-Pot får man köttbullar med djupare smak, de kräver ingen tillsyn samt att om man vill kan man enkelt tillaga en god grädd- eller tomatsås direkt ner i Crock-Pot.
Köttbullar i Crock-Pot, 4 port
800 g köttfärs
4 msk ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
salt och peppar efter smak
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
Blanda samman alla ingredienser i en bunke. Man ska inte låta ströbrödet svälla i mjölken utan allt ska bara blandas samman. Rulla köttbullar i önskad storlek. Smörj botten på Crock-Pot. Lägg ner köttbullarna. Låt gå på låg effekt 4 timmar. Sila bort vätskan. Häll ut eller används som bas i en brun- eller gräddsås.
Senaste kommentarer