En Mathems-rätt men ändå inte
Vi har fortfarande kvar två rätter från förra veckans barnmatkasse från Mathem att tillaga. Dels Krämig lax med grönsakspasta, dels Luigis fläskkotletter i gräddsås. Laxen fick bli kvällens middag.
Maträtten som Mathem har recept på är alltså Krämig lax med grönsakspasta. Nu får man tänka på att det egentligen bara är inspiration och förslag. Man behöver ju inte alls följa receptet. Fetaosten hade vi redan använt upp till annat och pasta ville vi inte ha till laxen idag. Jag skapade därför min egen variant.
Kvällens middag blev ugnsbakad lax med pestotäcke (hemgjord pesto blandat med ett par matskedar creme fraiche). Till detta proteinrik quinoa som jag blandade med basilikadressingen som föreslogs i det ursprungliga Mathemsreceptet. Grönsaker av olika slag och en nyttig thai chili-sås på sidan om (thai chili-sås blandat med kvarg).
Laxen var perfekt tillagad. Mjäll, saftig och med underbar smak från både fisken i sig och den goda toppingen. Quinoan fick en härligt syrlig smak från basilika-dressingen som verkligen piffade upp det annars ganska tråkiga tillbehöret. Grönsaker och sås perfekta komplement. Sammanfattningsvis lika lyckad laxrätt som vanligt!
Krämig lax med grönsakspasta, 4 port
500 g laxfilé
salt och peppar
2 dl creme fraiche
100 g fetaost
Skalet av 1 citron
400 g pasta
200 g morötter
1 zucchini
Dressing:
1 kruka basilika
Saften från 1 citron
4 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm peppar
Koka upp vatten till pastan och sätt ugnen på 200 grader.
Blanda crème fraiche med fetaost i en bunke. Tvätta citronen och riv skalet och blanda ner i fetaoströran. Salta och peppra varje filé efter smak. Bred på fetaoströran över laxen och sätt in i ugnen ca 15- 20 min. (Beroende på ugn så kan tiden variera lite.)
Dressing: Mixa basilika tillsammans med olivolja, citronsaft, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar med en stavmixer.
Koka pasta efter anvisning på paketet. Skala morötterna och skölj zucchinin. Hyvla långa strimlor av morötterna och zucchinin med en potatisskalare. Sila av pastan och blanda den med de strimlade grönsakerna och basilikadressingen.
Servera till den fetaostbakade laxfilén.
Senaste kommentarer