Lakritsfestivalen 2015

Trevliga utställare och glada besökare

Trevliga utställare och glada besökare

Välkommen till Globen annexet

Välkommen till Globen annexet

I helgen var det så äntligen dags för den av många betraktat som årets höjdpunkt – Lakritsfestivalen, denna gång med Glassfestivalen under ett och samma tak. Globen annexet var fullt med trevliga utställare och glada besökare. Jag var där i lördags tillsammans med min lakrits- och glasstokiga dotter Filippa och mängder av andra glada människor. Stämningen var på topp och jag såg idel leenden (och smaskanden) var jag än vände mig.

Oj vad vi provsmakade, handlade och njöt! Vi var i sjunde himlen! Jag skulle vilja skriva om alla trevliga utställare och deras goda produkter, men för att inte trötta ut er lyfter jag bara fram några.

En av ägarna/grundarna till Omnom

En av ägarna/grundarna till Omnom

Omnom finns just nu i 7 olika goda smaker

Omnom finns just nu i 7 olika goda smaker

Goodiebag från Beriksson

Goodiebag från Beriksson

Min favoritmonter var såklart den tillhörande Beriksson. De hade många av mina favoritprodukter på plats. Isländska prisbelönta och hyllade chokladnyheten Omnom hade en framträdande plats. Smakrik och god choklad med en design på förpackningarna som är helt fantastisk. Färgstarka bakgrunder fyllda av nordiska djur, mytologiska varelser och isländska berg. Förhoppningsvis ska dessa komma ut i tavelform inom en snar framtid och jag hoppas så att jag kan lägga beslag på en av dessa. Med hem fick jag en påse med bland annat kärleksknäcke från Knäck&bräck, choklad från Kallari och från Gardini.

Svenska Haupt Lakrits i massor av goda smaker i fina burkar.

Svenska Haupt Lakrits i massor av goda smaker i fina burkar.

Svenska Haupt Lakrits är en av mina favoriter. Bara deras läckra burkar får det att vattnas i munnen och innehållet håller toppklass. Den tillfälliga Glad Påsk-smaken kan enligt mig vara en av deras bästa någonsin. Precis dagarna innan festivalen tog de dessutom fram en Festivalspecial med ett hölje av apelsin, morot och ingefära – Läcker, innovativ och fräsch. Hoppas den är här för att stanna!

Tage från Lakrids by Johan Bülow skär upp nybakta kakor

Tage från Lakrids by Johan Bülow skär upp nybakta kakor

Lakrids by Johan Bülow är dansk choklad av högsta klass. Deras och Haupt Lakrits sortiment och godisar påminner otroligt mycket om varandra och är uppbyggda i princip på samma sätt i både smak och konsistens. Förutom godisarna kunde man på mässan smaka deras nytillverkade fortfarande varma lakrits och även nybakta kakor med lakritsgranulat.

Cederströms och deras goda saltlakritssås

Cederströms och deras goda saltlakritssås

På hedersplats placerat mellan lakrits- och glassfesivalen fanns Cederströms – Calle med glassåserna. Funkar bra kall men är ännu godare varm och helt fantastisk varm serverad på kall glass. Ett måste att ha hemma i skafferiet. Gillar man inte lakrits finns de i smakerna choklad- och kola. Gudomliga!

Nammi och Saltverket - nu har de slagit påsarna ihop

Nammi och Saltverket – nu har de slagit påsarna ihop

Grundare och ägare till Nammi med deras signumgodis Djupur

Grundare och ägare till Nammi med deras signumgodis Djupur

Godsaker från Nammi

Godsaker från Nammi

Nammi och deras Djupur, som finns i två olika smaker, är en stor favorit hos många år efter år. Nominerad till utmärkelsen Sveriges favoritlakrits även i år 2015. De har även andra godisprodukter men nytt för i år är deras samarbete med Saltverket. Saltverket erbjuder fantastiskt fint och gott isländskt flingsalt i olika smaker. Jag fick hem några sorter för att testa, bland annat flingsalt med lakritssmak. Salterna är både vackert att se på och ger maten en helt ny dimension.

Van Slooten

Van Slooten

Ägaren till Van Slooten

Ägaren till Van Slooten

Holländska Van Slooten har massa gott i sitt sortiment. Vi köper ofta hem olika Van Slooten-godisburkar när vi är ute och flyger, typiskt flygplatsinköp. På mässan såldes massor av mjuka godisar med stark och god lakritsfyllning – inget för klenisar!

Pärlans konfektyr - ett delikat hantverk

Pärlans konfektyr – ett delikat hantverk

Pärlans diggar 30-talet

Pärlans diggar 30-talet

Pärlans konfektyr har kola och kolasåser som är svåra att mäta sig med. Det är ett delikat hantverk i olika smaker, nu även med lakritssmak såklart. Kolans guldålder var på 30-talet och de anställda på Pärlans är donnor som diggar flärden från förr och tycker att det ska svänga, såväl i kastrullen som på dansgolvet. Pärlans vanilj- och havssaltkola är en höjdare!

Underbara godis-kolor

Tant Annas och Fröken Teas Underbara godis-kolor

Tant Anna och Fröken Teas sååå söta (kolla in illustrationen- tavla hit tack!!!) hemmagjorda ekologiska kolor i olika smaker. Gott och vi önskar er all lycka till på kola-marknaden!

Salmiakbollen - en explosion i munnen!

Salmiakbollen – en explosion i munnen!

Salmiakbollen måste nämnas. Den nya snackisen på festivalen? Först extremt salt, sen extrem sött och tillsammans en kombination svår att beskriva.

Emma på Emmas skafferi med skorpor för alla tillfällen!

Emma på Emmas skafferi med skorpor för alla tillfällen!

Guldskorpan med hallon och lakrits

Guldskorpan med hallon och lakrits

Det fanns ju annat än lakrits på Lakritsdelen av festivalen. Min favorit blev biscottiskorporna hos Emmas skafferi. Jag älskar söta, lite hårdare kakor/skorpor av olika smak till en varm kopp te. De finns i massor av smaker och jag hade riktigt svårt att välja ut bara en favorit. Hallon- och lakritsskorpan från Guldsortimentet fick följa med hem men jag önskar jag hade tagit flera. Påsen ekar redan tom… Mums!

Sparadiset - en lugn oas i vimlet

Sparadiset – en lugn oas i vimlet

Det var många som tog en lugn stund i Sparadisets festivalspa. Själv planerar jag att boka in mig, maken och barnen för en familjedag på ett av deras tre spabad som finns här i Stockholm. De har flera välgörande behandlingar både för vuxna och barn.

Underbara glassen Bubbies

Underbara glassen Bubbies

Filippa och ägaren till Kalasglass!

Filippa och ägaren till Kalasglass!

Välbehövlig glasspaus

Välbehövlig glasspaus

Glassfestivalen var en upplevelse i sig. Mängder av god glass man fick smakprov på. Vi mumsade på allt vad vi orkade. Tre favoriter fick vi. Mochi-glassen Bubbies, Go Coconuts  och Kalasglass.

Bubbies var jag en av de första att blogga om och finns nu i massor av smaker. Krämig god glass omringad av sötat rismjöl. Helt klart en av de bästa glassarna som finns på marknaden. Perfekta till dessert. De har lagom storlek. Jag tar gärna minst två, gottegris som jag är. Fantastiskt goda och vackra!!!

Go coconuts är helt växtbaserad.  Den är gjord på kokosmjölk och sötad med agave. Att den är gjord på kokosmjölk tycker jag inte känns alls på smaken. Smakar helt enkelt vanilj respektive choklad som är de smaker som finns idag. Superdupergod!

Hos Kalasglass fick barnen gå loss och skapa sig sin egen glass. Mycket populärt. Själv fick jag provsmaka alla sorter som fanns på plats (och det var en hel del ska jag säga) och mina tre solklara favoriter blev äpple-kanel, saffran och hasselnöt. Ett måste i sommar!!!

Det finns så många fler utställare, tex mat, hattmakare och trollkarl jag skulle vilja skriva om men nu har ni säkert fått nog.  Istället säger jag Stort tack Filippa och alla trevliga utställare och Lakritsfestivalpersonal för en festival i världsklass!!!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *