Berlinergryta

Häromdagen fick jag ett ryck att städa bort en otroligt ståtlig hög med papper som tornade upp sig på skrivbordet i arbetsrummet. Papper har liksom en förmåga att samlas i hög, sånt man inte orkar ta tag i på en gång eller inte vet var man ska göra av. Det var en salig blandning av tex räkningar, gamla kort, inbjudningar och kontobesked. Ett recept låg där också. Ett recept på Berlinergryta.

Ett recept vi aldrig testat förut. Ett recept Mattias föräldrar skickat till oss via post och som de lagat tillsammans med kompisar på deras gemensamma bröllopsdag. De hade serverat grytan med hasselbackspotatis och det hade varit riktigt gott. Så gott att de till och med skickade recept till oss via post. Det säger sig själv att det är ett recept man måste laga till.


Jag valde att laga till min Berlinergryta i min slow cooker, Crock Pot. Men det går lika bra i en gryta på spisen. Då ska den koka ca 1 – 1 1/2 timme. Det viktigaste av allt med denna gryta är att den ska toppas med bearnaisesås. Grytan är riktigt god i sig men det är liksom det som skiljer den från ”vilken vanlig köttgryta som helst”.

Vi serverade rostad potatis till (älskar’t!!!) men det är lite extra festligt med just hasselbackspotatis. Kokt potatis och ris är fina tillbehör det också!
Jag kan tala om att det blev ett tabberas (tabelras – rent bord på vilket allting blivit uppätet) här hemma. Inte en droppe blev över. Yngste sonen som avskyr lök och dissar de flesta grytor åt nog mest av alla. Tog om flera gånger. Det gjorde vi andra också. Högsta betyg! Ett måste att laga till helt enkelt – Bokmärk inlägget!!!

Berlinergryta, 4 port
500 g grytbitar av fint oxkött
2 tsk grovt salt
2 krm nymald vitpeppar
2 krm nymald svartpeppar
1 krm sellerisalt
1 tsk Worchestershiresause
1 burk skalade tomater
3 medelstora gula lökar
100 g röd paprika
1 1/2 dl rött vin
4 msk bearnaisesås
Torka av köttet om så behövs. Skär i ganska små bitar. Hacka lök och paprika. Bryn köttet i smör i en stekpanna på spisen eller i Crock Pot-grytan för de modeller som klarar detta. Bryn även lök och paprika några minuter. Krydda med peppar och salt. Häll ned det brynt köttet och grönsakerna i grytan och ställ på tillagningsenheten. Häll ner de skalade tomaterna i sitt spad, Worchestershiresås och vin. Sätt på locket och låt gå på svag värme i ca 4-5 timmar beroende på hur fint du skurit köttet. När grytan gått klart, smaka av med kryddor.
Alldeles innan grytan ska serveras läggs bearnaisesåsen överst i fyra klickar. Servera med hasselbackspotatis, ugnsbakade potatisklyftor, kokt potatis eller ris.
Senaste kommentarer