Baka äppelkaka i Crock-Pot

Baka äppelkaka i Crock-Pot

Baka äppelkaka i Crock-Pot

Idag gjorde jag någonting jag aldrig trodde att jag skulle göra – baka äppelkaka i Crock-Pot. Baka i en långkokare låter inte klok. Skulle det ens fungera? Men eftersom det mesta går att laga till i Crock-Pot och nästan allt får så mycket mer smak och blir så mycket godare tänkte jag åtminstone testa. Blir det misslyckat är det bara att kasta.

Tre timmar på hög effekt.

Tre timmar på hög effekt.

Äppelkakan färdig.

Äppelkakan färdig.

Receptet föll på en gammal klassiker. En superenkel äppelkaka. En underbar kaka med smak av äpple, vanilj och kanel som man snabbt och kvickt blandar ihop och gräddar. Man behöver inte vispa utan rör bara ihop alla ingredienser.

Ovansidan som sedan blir nedsidan.

Ovansidan som sedan blir nedsidan.

För att kakan skulle bli lätt att lyfta upp la jag ett bakplåtspapper i botten på pottan. Sedan la jag ner äppelskivor, pudrade med kanel och vaniljpulver och hällde över smeten. 3 timmar på hög värme tyckte jag lät rimligt. Efter halva tiden la jag en tunn kökshandduk under locket. Detta för att inte vätskan från ångan ska rinna ner på smeten.

Det är på undersidan kakan får sin färg.

Det är på undersidan kakan får sin färg.

Doften som spred sig i huset lovade gott. Och resultatet blev fantastiskt! En gyllene äppelpaj (obs! Vänd på kakan. Det är framför allt på undersidan den har fått färg) med fantastiska smaker. Blev inte sämre av att jag använde mig av svenska äpplen! En stor bit paj och en klick grädde – kan det bli bättre?!

Superenkla äppelkakan!

Superenkla äppelkakan!

Superenkla äppelkakan

100 g smör
5 skalade äpplen
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1.5 dl strösocker
3 ägg

Lättvispad grädde, glass eller vaniljsås

Smält smör i en kastrull och dra kastrullen åt sidan. Rör ner sockret i det smälta smöret. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan i det och äggen. Skär äpplena i tunna klyftor. Strö på kanel och vaniljpulver.

Lägg ett bakplåtspapper i botten på Crock-Pot. Lägg ner äpplena. Ringla smeten över äpplena. Grädda på hög värme i 3 timmar. Efter 1.5 timme, lägg en tunn kökshandduk under locket. Låt gå tiden ut.

Lyft kakan ur Crock-Pot. Låt svalna. Vänd sedan kakan upp och ner. Det är på undersidan färgen sitter. Skär lagom stora bitar. Servera med lättvispad grädde. Njut!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Lusijana skriver:

  Hej
  Är rezeptet till en 3.5l pot?
  Hälsningar

 2. Jessica Sundberg skriver:

  Nej, till en 6l men jag tror inte det spelar någon roll!

 3. Anita skriver:

  Jag ser att min börjar bli bränd i botten så sänkte till lägre värme. Få se hur den blir😱

 4. Jessica Sundberg skriver:

  Det är ju undervärme så man får ha lite koll. Jag har fått mina perfekt nuförtiden! Krävs någon gång innan man ”fattar” vad som krävs i tid och värme!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *