Lax med en fantastisk dressing

För tredje veckan i rad gör Bocuse d´Or- aktuella kocken Tommy Myllymäki gästspel hos Mathem och bidrar med ett recept till Tastelines Matkasse. Den här veckan är det grillad lax med asiatisk dressing som står på menyn. Dressingen ska tydligen vara så god att de rekommenderar att göra dubbel mängd så att man kan spara hälften i en liten burk i kylen till ett annat tillfälle. Passar till både kyckling, fisk, kött och vegetariskt. Självklart följde jag det tipset!

Lax med asiatisk dressing

För enkelhetens skull valde jag att ugnsbaka laxen istället för att grilla den i panna. Jag gillar mat som klarar sig själv i ugnen. I övrigt följde jag receptet. Det är viktigt att kunna anpassa maträtter efter egen smak, tycke och den tid man har till att stå i köket.

Riset var redan kokt. Jag passade på att laga dubbel sats till kycklingen vi åt igår. Smidigt! Bara att värma på idag!

Men ååååh, så gott det var! Dressingen var verkligen helt sagolik och passade utmärkt till laxen. Gjorde som sagt dubbel sats av dressingen och la resten i en burk. Ska bli spännande att testa den till kyckling i nästa vecka! Laxen var som vanligt saftig och mör. Blomkålen och gurkan harmoniserade perfekt till laxen och riset.

Fem plus av fem möjliga!

Tommys grillade lax med asiatisk dressing, 4 port

600 g laxfilé
1/2 gurka
1 blomkålshuvud
Salt och peppar
1/2 kruka finhackad persilja
Rapsolja

Dressing:
4 msk sirap
4 msk japansk soja
2 tsk ättika
2 tsk sesamolja
2 tsk finskuren färsk chili
1 tsk rostade sesamfrön

4 port ris

Koka ris enligt anvisning på förpackningen.

Koka upp vatten till blomkålen. Skölj och skiva gurkan tunt med en osthyvel/skalare. Skölj och skär blomkålen i mindre klyftor och koka den lätt, den ska fortfarande vara lite krispig.

Dressing: Rosta sesamfröna i en varm panna utan fett. Blanda samman alla ingredienser till dressingen.

Ta bort skinnet från laxfilén och skär den i 8 kuber. Krydda laxbitarna med salt och peppar och grilla dom hastigt på hög värme i lite olja ca 1 min på varje sida. Vill du ha laxen helt genomstekt sänker du värmen i pannan och låter dem bli klara i stekpannan.

Lägg upp blomkål, gurka och laxbitar på ett fat. Strö över sköljd finhackad persilja och ringla dressingen över. Servera med nykokt ris.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.