Magisk kycklinggryta i Crock Pot

Nu ska det lagas god mat i Crock Pot.

Nu ska det lagas god mat i Crock Pot.

När vi firar jul med släkten i fjällen delar vi upp veckans middagar mellan oss och äter alla tillsammans. Vi har några rätter som alltid återkommer. Svärmor brukar bjuda på Kreolsk gryta, en av svägerskorna bjuder på Fiskpirog, jag brukar göra den oerhört populära Jessicas krämiga kyckling i sås (fast i år blev det köttfärssås istället). Svägerska nummer två bjuder ofta på kycklinggryta. Kycklinggrytan är oerhört nyttig, smakrik och god. Jag testade att laga rätten i min Crock Pot men det går självklart lika bra i en gryta på spisen (låt puttra ca 15-20 minuter). Här får ni därför receptet på magisk kycklinggryta i Crock Pot.

Ner med allt i grytan.

Ner med allt i grytan.

Tillsätt oliver innan servering.

Tillsätt oliver innan servering.

Rätten är inte bara magiskt god. Den är också klimatsmart. Innehåller svensk kyckling som är ett bra klimatval framför kött. Kanske har man fått kycklingkött över från en tidigare middag/lunch och har rester som kan tas tillvara. Ta tillvara den där röda paprikan och/eller löken som börjar ledsna i kylen och apelsinen som barnen ratar. Har du andra grönsaker som behöver tas tillvara går dessa också bra att slänga ner i grytan. En liten man-tager-vad-man-haver gryta helt enkelt.

En rätt ni inte får missa! Servera med ris, gryn eller pasta och självklart en god sallad bredvid.

Magisk kycklinggryta i Crock Pot

Magisk kycklinggryta i Crock Pot

Magisk kycklinggryta i Crock Pot, 4 port

1 grillad kyckling
2 msk olivolja
1 skivad röd lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika i skivor
1 apelsin, finrivet skal och saft
1.5 dl kycklingbuljong
1 burk krossade tomater
25 g strimlade soltorkade tomater
1 msk hackad färsk timjan
50 g kalamataoliver
Salt, peppar
Ris till servering

Rensa kycklingen och dela i mindre bitar. Fräs paprika, vitlök och rödlök i olja i din Crock Pot-gryta eller i stekpanna på spisen. Ställ tillbaka på tillagningsenheten. Lägg i kycklingen i grytan. Tillsätt apelsinskal och apelsinsaft, buljong, krossade tomater, salt och peppar och rör om väl. Låt gå 4 timmar på låg värme. Tillsätt oliver och hackad timjan innan servering och smaka av med salt och peppar. Garnera med färsk timjan. Servera med ris eller andra gryn.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *