Magisk kycklinggryta i Crock Pot
När vi firar jul med släkten i fjällen delar vi upp veckans middagar mellan oss och äter alla tillsammans. Vi har några rätter som alltid återkommer. Svärmor brukar bjuda på Kreolsk gryta, en av svägerskorna bjuder på Fiskpirog, jag brukar göra den oerhört populära Jessicas krämiga kyckling i sås (fast i år blev det köttfärssås istället). Svägerska nummer två bjuder ofta på kycklinggryta. Kycklinggrytan är oerhört nyttig, smakrik och god. Jag testade att laga rätten i min Crock Pot men det går självklart lika bra i en gryta på spisen (låt puttra ca 15-20 minuter). Här får ni därför receptet på magisk kycklinggryta i Crock Pot.
Rätten är inte bara magiskt god. Den är också klimatsmart. Innehåller svensk kyckling som är ett bra klimatval framför kött. Kanske har man fått kycklingkött över från en tidigare middag/lunch och har rester som kan tas tillvara. Ta tillvara den där röda paprikan och/eller löken som börjar ledsna i kylen och apelsinen som barnen ratar. Har du andra grönsaker som behöver tas tillvara går dessa också bra att slänga ner i grytan. En liten man-tager-vad-man-haver gryta helt enkelt.
En rätt ni inte får missa! Servera med ris, gryn eller pasta och självklart en god sallad bredvid.
Magisk kycklinggryta i Crock Pot, 4 port
1 grillad kyckling
2 msk olivolja
1 skivad röd lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika i skivor
1 apelsin, finrivet skal och saft
1.5 dl kycklingbuljong
1 burk krossade tomater
25 g strimlade soltorkade tomater
1 msk hackad färsk timjan
50 g kalamataoliver
Salt, peppar
Ris till servering
Rensa kycklingen och dela i mindre bitar. Fräs paprika, vitlök och rödlök i olja i din Crock Pot-gryta eller i stekpanna på spisen. Ställ tillbaka på tillagningsenheten. Lägg i kycklingen i grytan. Tillsätt apelsinskal och apelsinsaft, buljong, krossade tomater, salt och peppar och rör om väl. Låt gå 4 timmar på låg värme. Tillsätt oliver och hackad timjan innan servering och smaka av med salt och peppar. Garnera med färsk timjan. Servera med ris eller andra gryn.
Hej! Älskar dina recept och tänkte försöka laga den här imorgon. Men jag har några frågor: måste man ha grillad kyckling eller kan man använda rå kyckling istället (har i frysen)? Jag gissar att man steker på den då innan den går ned i grytan. Ändrar det tillagningstiden något? Och hur mycket kycklingfilé skulle du tro att det går åt? Ser fram emot att testa imorgon!
Jag har aldrig testat med ”rå kyckling” så jag kan inte ge några säkra svar. Är en mästare på att spekulera så kan försöka göra lite kill-gissningar. Bryner du kycklingen ordentligt innan så går det säkert utmärkt. Och då tror jag inte det kommer att ändra tillagningstiden. Själv skulle jag använda kycklinglårfilé som är lite fetare och mörare men kycklingfilé går nog bra det med. Tänker mig 500-600 g kanske, nåt sånt. Men som sagt, spekulationer 🙂 Hoppas det blir bra och att du älskar grytan lika mycket som jag! Det är fantastiska smaker som gifter sig så fint ihop och jag lovar matnjutning! Kram!