Marinerad kycklingfilé med varm tomat- och fänkålssås
Ikväll var det så dags för första middagen ut från denna vecka med matkasse från Middagsfrid. Som första rätt valde jag att göra kycklingen. Det var marinerad kycklingfilé med varm tomat- och fänkålssås. Till detta pasta.
Jag förberedde kycklingmarinaden redan igår och lät kycklingen marineras över natten för bästa smak och mörast möjliga kycklingbitar. Även den varma tomat- och fänkålssåsen gjorde jag klar igår och behövde därför bara värma på den till middagen idag. Pastan ingick inte i matleveransen, men som tur var hade jag köpt hem en helt fantastiskt god färsk pasta (godaste pastan jag ätit på länge – jag åt och åt och kunde knappt slita mig från resterna som blev över).
I receptet står det att man ska blanda pastan med såsen och ruccolan. Jag valde att servera allt separat istället. Då kan var och en själv bestämma hur mycket man vill ha av allting.
Hur smakade då maten? Kycklingen smakade helt okej. En vanlig vardagsmarinad skulle jag säga. Personligen föredrar jag den mörare kycklinglårfilén framför kycklingfilé som ingick i denna rätt. Trots att filéerna låg i marinad över natten blev de ganska torra och inte alls så där saftiga som lårfilén är. Men helt okej som sagt.
Den varma tomat- och fänkålssåsen däremot var fantastiskt god. Själva tomatsåsen var mycket smakrik och fänkålen gav en helt perfekt, ganska diskret lakritston till det hela. Den såsen gör jag gärna igen! Passar säkert lika bra till annan mat som till exempel köttbullar.
Sammanfattningsvis en god vardagsrätt som borde passa hela familjen!
Marinerad kycklingfilé med varm tomat- och fänkålssås, 4 port
1 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 tsk oregano
1 tsk timjan
4 vitlöksklyftor
600 g kycklingfilé
2 fänkål (ca 500 g)
1 msk smör
1 burk krossade tomater (400 g)
1/2 dl tomatpuré
1 tsk flytande honung
1 krm cayennepeppar
4 port pasta
35 g ruccola
Sätt ugnen på 200 grader. Koka pastan.
Blanda 1 msk olivolja, 1 msk balsamvinäger, 1 tsk oregano, 1 tsk timjan, 1 pressad vitlöksklyfta, 1/2 tsk salt, 2 krm svartpeppar i en ungsform. Lägg ca 600 g kyckingfilé i formen och blanda om. Stek i ugnen 20-25 min (innertemp 70 grader).
Ansa och skär 2 fänkål i 1 cm breda klyftor. Skala och skär 3 vitlöksklyftor. Smält 1 msk smör i panna och fräs fänkål och vitlök. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, 1 dl vatten, 1 msk balsamvinäger, 1 tsk salt, 1 tsk flytande honung, 2 krm svartpeppar, 1 krm cayennepeppar. Låt såsen puttra i 5-10 min.
Blanda tomat- och fänkålssåsen med pastan och den sköljda ruccolan. Skär kycklingen i skivor och servera till pastan.
Lät spännande med fänkål kram Diana