Massaman curry i Crock-Pot
Jag älskar thai-mat. Framför allt den thai-mat man äter eller köper med hem från thailändska restauranger. Älskar det mest, men ett par av mina favoriter är phad thai och massaman curry. Jag har försökt laga thai och asiatisk mat hemma, med varierat resultat. Men idag fick jag verkligen till det. Jag gjorde en massaman curry i Crock-Pot. Galet gott! En tiopoängare! Jag googlade runt på recept på massaman curry och gjorde sedan min egen variant efter vad jag gillar och hade hemma.
Jag använde min crock-pot då jag tycker det är ett mycket smidigt sätt att laga till mat. Bara att lägga i alla ingredienser, sätta på locket och tillagningstid, och lämna huset om man nu så vill. Sedan blir maten ofta godare. Kött, kyckling, fisk etc mycket mörare samt att alla smaker kommer fram på ett helt annat sätt än vid traditionell tillagning. Men som sagt, är övertygad om att det fungerar lika bra att laga till rätten i en gryta på spisen.
Jag valde att bryna kyckling och grönsaker innan tillagning i crock-pot. Jag har en crock-pot där själva grytan kan ställas direkt på spisen och sedan lyftas tillbaka när man brynt klart. Det gör arbetet väldigt smidigt. Det är många som väljer att inte bryna innan tillagning och där är min åsikt att smaken är som baken. Ni gör som ni vill och föredrar.
För er som är vegetarianer kan kycklingen bytas ut mot kikärtor eller linser. Det blir säkert minst lika gott. Tänk bara på att anpassa tillagningstiden.
Maten kan serveras med ris eller bröd eller både och. Vi hade både bröd och ris. Såsen är ju så magiskt god att man bara vill suga upp varenda droppe. Och sen en färgglad sallad såklart. Suuuupergott! Nyttigt för den delen också. Perfekt så här i januari-tider.
Massaman curry i crock-pot, 4 port
800 kycklinglårfilé
250 g färsk broccoli
1 gul lök
4 klyftor vitlök
ca 2 cm färsk ingefära
2-3 limeblad
3 msk röd currypasta
2 msk fisksås
2 msk honung
1 burk kokosmjölk (400 ml)
Granatäpplekärnor
Naturella cashewnötter
Skär kycklingen i mindre bitar. Ansa och skär broccolin i mindre bitar. Hacka lök och vitlök fint. Skala och riv ingefäran. Häll olja i botten på en stekpanna. Bryn kycklingen runt om i ca 5 minuter. Den behöver inte få färg. Lägg ned broccoli, lök, vitlök, riven ingefära och låt fräsa med några minuter.
Häll över allt i crock-pot. Tillsätt limeblad, röd currypasta, fisksås, honung och kokosmjölk. Blanda runt. Tillaga på låg effekt i 5-6 timmar eller hög effekt på 4-5 timmar. När maten är klar, toppa med önskad mängd granatäpplekärnor och cashewnötter. Servera med ris, quinoa och gärna ett gott bröd för att suga upp den goda såsen.
Gott !! Måste testas 🙂
Jag har nyligen funnit kärleken till thaimat
( trots att jag varit i thailand flera gånger tidigare så har jag mest ätit skandinavisk mat och grillat där !??! )
Nu när vi åker blir det dock annorlunda. Jag ska FROSSA i thaimat !! 🙂
KRAM
Testade denna igår,och det blev en hit verkligen,så tack så mycket för recept!!
Tack vad glad jag blir! Håller med, så gott!!!
Hej. Ser supergott ut och tänkte prova detta idag. Tänkte ha lite mer grönsaker i och 2 burkar kokosmjölk. Ska jag dubbla currypasta och fisksås då? Eller vad rekommenderar du?
Jag skulle iaf öka på mängden och troligen smaka av innan jag sätter på Crock Pot! Den är verkligen supergod!!!