Mat med insmygda grönsaker
Har du svårt att få dina barn att äta grönsaker? Ett tips är då att smyga in grönsakerna i maten du lagar. Till exempel kan du riva ner morötter i köttfärssåsen. River man tillräckligt fint märks morötterna inte alls. Eller testa köttfärslimpan jag lagade till ikväll. Där smyger man i vitkål. Lite svårare att dölja, men det är ändå inte säkert att tricket genomskådas. Det beror på hur fint man strimlar vitkålen och hur uppmärksamma barnen är. Själv använde jag den tunnaste inställningen på en mandolin och då blev det väldigt tunt och fint skuret.
Nu har vi (oftast) inga problem med att få barnen att äta grönsaker. Ibland har vi motsatt problem, de – eller framför allt Gustaf, kan äta så mycket grönsaker att de inte orkar äta maten.
Kvällens middag blev alltså köttfärslimpa och till den serverade jag kokt potatis, löksås, morötter och broccoli samt hemgjord lingonsylt. Hur gott som helst – hamnar solklart under vardagsfavoriter. Gustaf som är den kräsna i familjen åt två stora portioner mat, det säger allt! För den delen åt vi allihopa två stora portioner av maten, så nu är vi mätta och belåtna!
Köttfärslimpa, 4 port
400 gram nötfärs
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl havregryn eller ströbröd
1 ägg
100 gram strimlad vitkål
2 skivade gula lökar
salt och peppar
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda mjölk och havregryn/ströbröd och låt svälla 10 minuter. Tillsätt ägg och köttfärs. Fräs kål och lök i het panna med smör några minuter tills kål och lök blivit mjuka. Låt svalna något. Blanda med färsen och krydda med salt och peppar. Lägg i en avlång brödform och grädda i ugnen ca 35 minuter.
Löksås
2 gula lökar
2 msk smör
1 dl vatten
1 msk lökfond
1 tsk soja
2 dl matlagningsgrädde alt vispgrädde
salt, peppar
Skär löken i skivor och stek dem mjuka i smör. Häll på vattnet under tiden så de inte blir brända. När löken är mjuk häller man i grädde, fond, soja, salt och peppar. Låt puttra några minuter.
Senaste kommentarer