Mera mat ombord

Efter vår första längre resa med båten gav jag er värdefulla och uppskattade tips på hur man kan tänka och göra med maten ombord. Nu har vi varit iväg på ytterligare kortare och längre resor och har lagat ännu mera mat ombord. Så här har just vi gjort. Det finns inga rätt och fel. Det gäller att testa sig fram vad som fungerar bäst utifrån de förutsättningar du har och vad som passar just dig och din familj. Men tips och råd kan man aldrig få för mycket av!

Det jag kan konstatera är att knepet med frysväskor som öppnas allt eftersom det blir plats i kyl är outstanding. Likaså att förbereda så många rätter som möjligt hemma samt att i gästhamn komplettera med det som behövs under resans gång. Vi har en 25 fots-båt men det finns förvånansvärt bra med utrymme för torrvaror och grönsaker. Inför denna andra längre resa som planerades till att omfatta 6 eller 7 nätter lämnade jag medvetet vissa matvaror hemma som jag trodde inte skulle rymmas. Jag hade inte behövt oroa mig, utrymme fanns det gott om. Det är lätt att vara efterklok.

Alla måltider var inte planerade i förväg. Det måste finnas utrymme för spontanitet och rester. Jag hade gjort en grov skiss som vi utgick från. Det blev en hel del favorit i repris från tidigare resor, men även några nya inslag.

Entrecôte, spett och majs som ska grillas.

Entrecôte, spett och majs som ska grillas.

En smidig grill modell mindre rekommenderas.

En smidig grill modell mindre rekommenderas.

Rotfruktsgratäng tillagad i Omnia.

Rotfruktsgratäng tillagad i Omnia.

Stort älska på en perfekt grillad köttbit!

Stort älska på en perfekt grillad köttbit!

Vi grillade fyra av veckans middagar. Första kvällen entrecôte samt bbq-spett med grillad färsk potatis, majskolv, vitlöksbröd, sallad och såser. Vitlöksbrödet man gör själv är en riktig hit! Andra kvällen blev det också entrecôte samt spett, majs, sallad och vitlöksbröd. Som tillbehör hade vi istället för potatis en rotfruktsgratäng som jag lagade till i Omnia. Färdig, kyld gratäng som innehöll allt som behövdes. Bara att lägga ner i smord Omnia, ev toppas med ost och gräddas i ca 20-30 minuter. Snabbt, enkelt och framförallt smakar det lika gott som hemmagjord rotfruktsgratäng. Man skulle ju kunna tänka sig att det är en massa tillsatser i dessa förpackningar men det är det inte. Det är bara rotfrukter, grädde, salt, vitlök och peppar. Finns även som potatisgratäng. Ett jättebra tips till er som gillar gratäng!

Vi testade även på att grilla hamburgare till middag.

Vi testade även på att grilla hamburgare till middag.

Perfekt resultat!

Perfekt resultat!

Senare i veckan grillade vi hamburgare för första gången. Frysta, färdiga hamburgare som lades direkt på grillen. Även hamburgerbröden rostades på grillen. Hamburgarna serverades sedan med ost, isbergssallad, tomat, lök, senap och ketchup. Tänk att nåt så enkelt kan vara så gott. På den sista av grillmiddagarna blev det grillad fläskkarré, vitlöksbröd, kokt potatis, sallad och såser. Det är sällan vi äter karré, har mest blivit nötkött på senare tid. Men det smakade helt fantastiskt. Nu kommer det inte dröja lika länge innan vi äter fläskkarré igen. Riktigt saftigt och smakrikt!

Bacon och lök till Carbonara.

Bacon och lök till Carbonara.

Färsk pasta är både smidigt och gott!

Färsk pasta är både smidigt och gott!

Allt geggas ihop innan servering.

Allt geggas ihop innan servering.

Servera Carbonara med äggula, extra parmesan och sallad.

Servera Carbonara med äggula, extra parmesan och sallad.

De återstående middagarna blev två pastarätter. Klassikern köttfärssås, som jag förberett redan på hemmaplan, serverat med färsk pasta, sallad och baguette samt Spaghetti Carbonara. Carbonaran lagade jag till på båten. En perfekt rätt att laga till i trånga och begränsade utrymmen. Allt som krävs är två plattor, en för pastakok och en för sås. Visst, det är en hel del pyssel med rivande och hackande men i övrigt är det superenkelt! Serveras med extra parmesanost och äggula.

Middag på thai-garden i Strängnäs.

Middag på thai-garden i Strängnäs.

Den kväll vi låg i gästhamn gick vi självklart ut och åt. Valet föll på en helt fantastisk thailändsk restaurang, Thai garden! Sååå gott, mysigt ställe och fantastisk service.

Luncherna försöker vi hålla så enkla som möjligt. Det är roligare att lägga extra krut på middagarna. Den här gången återupprepade vi succén med Omnia-värmda pannkakor med sylt och grädde och varmkorv med bröd. Jag bjöd också på en hel del nyheter.

Köttbullar, pasta och bröd

Köttbullar, pasta och bröd.

Tunnbrödrullar med kalla köttbullar.

Tunnbrödrullar med kalla köttbullar.

Jag hade packat med färdiga kylda köttbullar. Till en av luncherna stekte jag upp hälften av dessa och serverade med snabbmakaroner, sallad och bröd. Snabbmakaroner rekommenderas. Smakar lika gott som vanliga och tar bara 3 minuter att koka. Färdiga köttbullar är både gott och smidigt. Vill man inte köpa kan man förbereda hemgjorda köttbullar och ta med. Andra hälften av köttbullarna gjorde jag tunnbrödrullar av. Färdiggjord potatissallad, skivade kalla köttbullar, ev senap och ketchup och sallad som läggs i tunnbröd och rullas ihop till en wrap. Smidigt att ta med på utflykt och picknick. Suuupergott!

Dags att tillaga ugnsbakad falukorv.

Dags att tillaga ugnsbakad falukorv.

En perfekt tillagad falukorv.

En perfekt tillagad falukorv.

Brödrost som ställs direkt på spisen

Brödrost som ställs direkt på spisen

Hugg in på maten!

Hugg in på maten!

Korv är verkligen underskattad mat! Så gott!

Korv är verkligen underskattad mat! Så gott!

Till lunch en dag gjorde jag ugnsbakad falukorv i Omnian. Jag gjorde precis som jag gör ugnsbakad falukorv i hemmaköket men lägger ner korven med fyllningen i en smord Omnia. På med lock och tillaga ca 20-30 minuter. Ett helt perfekt resultat! Till korven serverade jag rester av kokt pasta, sallad samt rostat bröd. En mycket uppskattad och god lunch.

Kylskåpsstädning!

Kylskåpsstädning!

Potatisen var slut så blev makaroner istället.

Potatisen var slut så blev makaroner istället.

Pyttipanna de luxe!

Pyttipanna de luxe!

En av luncherna bestod av rester. Kanske den mest uppskattade maträtten av alla hos barnen, framför allt Gustaf. Jag gjorde en pytt av samtliga rester vi hade – fläskkarré, falukorv, köttbullar och hamburgare. Det enda jag kompletterade med var stekt halloumi som vi hade liggande i båtkylen. Jag kompletterade också med snabbmakaroner. Det fick ersätta potatis som vi hade slut på. Vi tog också slut på det bröd som fanns kvar och salladsresterna. En riktig klimatsmart toppenlunch! Påminner om den skafferistädning måltidsforskaren Richard Tellström berättar om i sitt sommarprat. Dvs dagmammans benämning på en måltid, som byggde på rester av tidigare matlagning och som var Richards absoluta favoriträtt.

Ost och kex.

Ost och kex.

Mums-mums!

Mums-mums!

Efterrätterna höll vi även denna gång mycket enkla. Precis som förra gången åt vi köpt kladdkaka och kanelgifflar. Vi åt också ost och kex, frysta köpta wienerbröd som värmdes i Omnia, köpt kardemummalängd och Mums-mums. Smidigt, uppskattat och gott!

Frukosten la vi verkligen inget krut vid. Precis som sist ställde vi fram filmjölk och kalaspuffar, olika mjuka och hårda bröd, olika sorters mjukost, smör, nykokta ägg, kaviar, ost samt skivad rökt skinka. Jag drack te, Mattias Nescafé och barnen O’boy. Den morgon vi låg i gästhamn köpte vi färska frallor på morgonen. Lyx!

Undrar vad vi ska äta vid nästa båtresa? Kanske mer fisk?!

Spaghetti Carbonara, 4 port

250 g fläsk, bacon eller skinka
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl parmesanost
3 msk grädde
Salt och peppar
300 g pasta

Koka pastan. Hacka fläsk/bacon/skinka, lök och vitlök. Fräs löken först och fräs sedan på fläsk/bacon/skinka (fläsk och bacon ska vara knaperstekt). Rör ned kött- och lökblandningen i den avrunna färdigkokta pastan. Vispa ihop grädde och hälften av parmesanosten. Häll ned i pastablandningen och rör ordentligt. Krydda efter smak. Servera med parmesanost, äggula och persilja och massor av svartpeppar.

Ugnsbakad falukorv, 4 port

800 g falukorv med hög kötthalt
1 skivad gul lök
Skivad ost
Senap
Ev bostongurka

Skär skåror i falukorven. Fyll skårorna med skivad gul lök och ost. Ringla senap och ev bostongurka över korven. Tillaga i Omnia under lock i ca 20 minuter eller tills korven har fått lite färg.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *