Perfekt mat att bjuda på

Perfekt mat att bjuda på.

Perfekt mat att bjuda på.

För ett par veckor sedan fyllde jag år. Fyller man år hör det till att man bjuder släkt på fika. Vi brukar kombinera fikat med en god lunch för att få umgås med gästerna så mycket som möjligt. Firandet av min födelsedag i helgen var inget undantag. Nu vill jag tipsa om perfekt mat att bjuda på, oavsett är man bara är några få eller många.

Bjuder man på lunch vill man inte bjuda på alltför stabbig, tungt mättande mat. Det ska vara fräscht, gärna nyttigt men ändå mättande. Det ska helst passa alla, eller gå att anpassas efter alla/så många som möjligt och gå snabbt att laga till. Vi brukar för det mesta bjuda på paj då det kan varieras i smak och innehåll. Den här gången bjöd vi dock på en rätt vi ofta lagar till vardags, Chicken Satay med ris och jordnötssås.

Thaimatens popularitet har verkligen ökat explosionsartat de senaste åren. Thaimat för avhämtning är den snabbmatstrend som växer fortast just nu. Det finns mängder med thairestauranger och sk thaikiosker att välja bland. Vi köper ofta thaimat och älskar det! Att välja att servera thaimat kändes därför som ett säkert kort.

Kyckling och ris är en klassiker som fungerar för stor som liten. Fräscht och nyttigt! Att komplettera med en god satay-marinad på kycklingen och servera med jordnötssås sätter pricken över i. Att dessutom använda färdig mix från affären (marinad- och såsmix ingår, blandas ut med kokosmjölk) gör det hela ännu bättre! Kryddmixen står i den asiatiska hyllan i de flesta välsorterade livsmedelsaffärer. Kom ihåg att såsen är kryddstark. Vill därför rekommendera att även servera med gräddfil/creme fraiche som komplement. Sojasås brukar också vara populärt.

Vi har aldrig bjudit släkten på Chicken Satay förut. De hade säkert förväntat sig att bli bjuden på paj, men blev positivt överraskade över valet av lunchmat. En av gästerna har mer eller mindre gått över till vegetarisk/vegansk kost. Vi kompletterade därför kycklingen med Quorn Filéer som vi också lade i satay-marinad. Fritt för alla att ta av såklart. Quorn Filéerna blev oerhört uppskattade då hon varken hade krävt eller förväntat sig specialkost. Såsen är dessutom vegansk då kryddmixen blandas med kokosmjölk.

Marinerad kyckling och Quorn färdig för ugnen.

Marinerad kyckling och Quorn färdig för ugnen.

I vanliga fall trär jag upp kycklingen på spett vid tillagningen. Av bekvämlighetsskäl valde jag denna gång att tillaga kycklingen/filéerna på galler i ugnen med en djup plåt under (eller varför inte lägga på grillen?!). Hur smart som helst! Så kommer jag göra i fortsättningen också. Se till att vända bitarna då och då.

Thailändsk gurksallad.

Thailändsk gurksallad.

Jag gjorde också en thailändsk gurksallad. Receptet finns nedan samt på mixens baksida. Lätt att göra och suuuupergott! Självklart kompletterade vi med ris, vanlig blandad sallad samt färskt (butiksbakat) bröd, smör och ost. Vin, öl och alkoholfri dryck. Butiksbakad prinsesstårta, bullar och kakor till efterrätt.

Oerhört fräsch och god födelsedagslunch!

Oerhört fräsch och god födelsedagslunch!

Gästerna, liksom vi såklart, älskade maten! Jag smakade både kyckling och Quorn och båda var mycket goda. Quorn blir inte lika saftigt som kyckling, men tack vare marinaden ändå mört och smakrikt. Alla ville ha receptet. Döm om deras förvåning när vi avslöjade att vi använt oss av färdiga kryddmixer! De ville veta märke och var man kan köpa denna. Chicken Satay kommer garanterat att lagas till hos fler än oss framöver! Inte så konstigt – magiskt gott och så enkelt att slänga ihop. Det här var ett bra test. Nu kommer vi själva våga servera rätten även vid framtida matgäster.

Thailändsk gurksallad

1 skivad gurka
1 skivad röd färsk chili (ta bort kärnorna för mindre hetta)
4 matskedar vitvinsvinäger
5 matskedar socker
3/4 tesked salt

Hetta upp vinägern, sockret och saltet tills sockret helt lösts upp. Låt svalna. Blanda skivad gurka och chili i en skål. Häll över lagen och servera.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.