Min favoritköpmat i hemmavariant
Efter en lång, hård (?!) arbetsvecka brukar vi alltid lyxa till det med att köpa hämtmat på fredagskvällen till middag. Det är en mycket trevlig belöning till oss själva. Vad vi köper brukar framför allt variera mellan kebabrulle, pizza (Mattias, pizza på fredag?) och asiatiskt. Vad gäller det asiatiska brukar Mattias föredra sushi och jag yakiniku. Jag fullständigt älskar yakinikun vi brukar köpa. Den är gudagod! Menyn lockar med många rätter som låter minst lika goda, men jag vågar inte riktigt köpa något annat eftersom jag vet att yakinikun just är en höjdare och satsar på säkert kort. Men jag SKA testa något annat – någon gång 🙂
Ikväll testade jag att göra yakiniku hemma. Vi har gjort det förut och har då köpt hel entrecote som jag skurit i mycket tunna skivor. Själva köttskivandet är pilligt, jobbigt och tidskrävande så idag använde jag lövbiff och körde en snabbvariant istället. Receptet hittade jag på Tasteline och är en av deras smalrätter med ett kaloriinnehåll på mindre än 500 kalorier per portion. Nu struntar jag fullständigt i kaloriinnehåll i maten. Tycker inte det är viktigt alls. Jag äter det jag tycker är gott och njuter av mat och livets goda. Men nu råkade det falla samman att den rätt jag ville laga gick under denna kategori, och det är inte fel med smalmat!
Till yakinikun serverade jag ris, grönsaker och kokt blomkål. Det var jättegott men långt ifrån den goda, underbara hämt-yakinikun!!!
Yakiniku, 4 port
500 g lövbiff
1 purjolök
3 vitlöksklyftor
1/2 dl japansk soja
1 dl vatten
1 msk honung
1 msk olivolja
Sesamfrön
Strimla lövbiffen och 1 purjolök i mindre bitar och skala och hacka 3 st vitlöksklyftor. Fräs alltsammans hastigt i 1 msk olivolja i en varm panna tills lövbiffen har fått fin färg, slå på ½ dl japansk soja, 1 dl vatten och 1 msk honung. Strö över sesamfrö och servera ris och grönsaker till maten.
Senaste kommentarer