Hemgjord nyponsoppa med mandelbiskvier
Hemgjord nyponsoppa med mandelbiskvier. Det är barndom för mig! Så gott och lika gott som enkelt att laga. Och så nyttigt, sprängfyllt med C-vitamin från nyponen. Varm nyponsoppa är perfekt så här i Corona-tider att ta med ut i termos. Servera tillsammans med vispad grädde och hemgjorda mandelbiskvier. Eller lite mer matigt med keso, granola och rostade kokoschips.
Nyponmjöl finns i hälsokostaffärer och i välsorterade mataffärer. Det går bra att göra soppan lite tunnare eller tjockare, minska eller öka då på mängden maizena/potatismjöl. Sötman går också bra att öka på eller minska efter tycke och smak. Använd den sötningstyp du föredrar. Det är också gott att smaksätta nyponsoppan med exempelvis kanel, citronskal, kardemumma eller vanilj.
Kan tala om att det här var tamejtusan den godaste nyponsoppan jag ätit på bra länge. Perfekt nyponsmak, perfekt sötma – ja, heeelt ljuvlig. Kommer inte köpa färdig nyponsoppa i tetrapak ever again! Nyponskalsmjölet jag köpte var ganska dyrt (lite drygt 70 kr för en förpackning) men den räcker länge och smakar så otroligt mycket godare än köpesoppa.
Även om receptet på nyponsoppan inte faller er på läppen får ni får absolut inte missa att göra dessa mandelbiskvier. Alltså sååå goda. Smakrikt, krispigt och läckert. En liten godbit till fikat kanske?!
Nyponsoppa, ca 1 liter
1 dl nyponskalsmjöl
1 1/2 msk potatismjöl eller maizena
1 liter vatten
4 msk råsocker/sötströ/honung/agavesirap
Blanda nypon-skalsmjöl och maizena/potatismjöl. Smaka av med valfri sötning. Vispa samman ordentligt. Låt gå på låg värme i ca 3-4 timmar. (Självklart går soppan att laga även i en gryta på spisen. Anpassa tiden därefter.)
Servera soppan varm eller kall.
Mandelbiskvier, ca 20-40 st beroende på hur stora du gör dom
100 g mandelmassa
1 äggvita
Sätt ugnen på 225 grader. Riv mandelmassan och lägg i skål. Häll i en äggvita och rör samman till en slät smet. Spritsa eller klicka ut små biskvier på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i övre delen av ugnen cirka 7 minuter.
Till hösten får du gå ut och plocka nypon, rensa bort skaft och fäste, dela dem och skrapa ur kärnorna sen breder du ut dem på en ugnsplåt och torkar dem i ugnen, med luckan på glänt, tills de är genomtorra. Låt svalna och förvara i papperspåse på luftigt ställe (eller i en stor glasburk med tyg spänt över öppningen så det blir luftigt) så är det bara att köra dem till pulver eftersom du använder dem. Eller koka dem hela, mixa och sila, häll tillbaka i grytan å söta efter behag. Så behöver du aldrig mer köpa dyrt nyponskalspulver utan hämtar det gratis i naturen. Lycka till!
Smart tips! Det ska jag garanterat göra, om jag orkar 🙂 Eller så skickar jag kidsen, haha! Betydligt lättare än att plocka blåbär som jag gör varje år! Men det gäller att komma ihåg det till nästa år!