Nationaldagen 2016

Nationaldagen 2016 - mot FJäderholmarna!

Nationaldagen 2016 – mot Fjäderholmarna!

Grattis Sverige på din dag! Idag är det nationaldagen 2016. Det har självklart firats på många platser i Sverige. Jag och familjen valde att åka med Strömma-båten till Fjäderholmarna. Vädret kunde inte vara bättre. Drygt 20 grader, blå himmel och strålande sol – Sverige visade sig på sin dag helt klart från sin bästa sida!

Resan över till Fjäderholmarna är riktigt smidig. Båten avgår från Nybrokajen och man är framme på 20-25 minuter. Under den tiden kan man njuta av hur fantastisk vackert Stockholm är, alla mysiga båtar som passerar, alla sevärdheter längs vägen och alla vackra hus. Båtresan fram och tillbaka är nästan halva nöjet!

Utsikt från bästa bordet på restaurang Rökeriet

Utsikt från bästa bordet på restaurang Rökeriet

Redo för bästa nationaldagslunchen ever!

Redo för bästa nationaldagslunchen ever!

Ett glas iskall, bubblande, äkta champagne (Tatttinger)

Ett glas iskall, bubblande, äkta champagne (Tatttinger)

När vi kom fram gick vi direkt till Rökeriet där vi bokat bord. Vi fick bästa bordet! Självklart ute i det soliga, sköna vädret, precis vid vattnet och vid bordet mest avskilt från allt spring. Vi inledde lunchen med att dagen till ära ta in ett varsitt glas iskall, bubblande, äkta champagne (Tatttinger). Lyxigt och gott! Att få sitta vid vattnet, kolla på alla båtar, vattenskotrar etc och umgås med de man gillar allra mest är svårslagbart. Precis som Rökeriets mat är (svårslagbar). Jag och Mattias åt Grillad hängmörad entrecote serverad med hemslagen bearnaisesås, tomatsallad och pommes frites. Jag ville ha köttet medium rare och biten som kom in var stor, mör och bara to-die-for superdupergod!!! Vilka smaker, köttet liksom smälte i munnen. Pommesen var varm och krispig, tomatsalladen fräsch och god och inget slår hemgjord bea. Fanns inget mer att önska!

Grillad hängmörad entrecote serverad med hemslagen bearnaisesås, tomatsallad och pommes frites

Grillad hängmörad entrecote serverad med hemslagen bearnaisesås, tomatsallad och pommes frites

Filippa och Gustaf åt precis som förra året Lättrimmad krokfångad torskrygg från Island som serveras med dill & gräslökssås samt dillkokt färskpotatis respektive Klassisk Toast Skagen gjord på handskalade räkor, MSC-märkta, toppad med Kalixlöjrom.

Vaniljglass med färska jordgubbar, lättvispad grädde och bärcoulis

Vaniljglass med färska jordgubbar, lättvispad grädde och bärcoulis

Till efterrätt valde vi alla den mest klassiska av efterrätter och som passar perfekt inte minst på nationaldagen, Vaniljglass med färska jordgubbar (smakrika, röda svenska), lättvispad grädde och bärcoulis. Ahhhh, tänk att något så enkelt är så gott!

Världens godaste nationaldagslunch är vårt sammanfattande omdöme. Som några av er kanske tänkte på tog vi inte in några förrätter. Vi ville istället gå all-in vad gäller huvud- och efterrätt. Men självklart ville vi inte vara utan de grymma förrätterna (dessa vill man inte missa). Rökeriet består ju av en cafédel med kall mat man kan köpa med hem eller äta på plats. Vi köpte hem fyra olika stora förrätter som vi njöt av hemma tillsammans med kallt vitt vin och rostat bröd till kvällsmiddag. Helt klart värt att vänta på och mycket bra upplägg!

Vitkindad gås - en fågel typisk för Fjäderholmarna.

Vitkindad gås – en fågel typisk för Fjäderholmarna.

Världens bästa make!

Världens bästa make!

Efter lunchen strosade vi runt på ön. Barnen lekte en stund på öns lekplats. Leken slutade med att båda (och då menar jag BÅDA – hur är det möjligt?!) fick sina byxor sönderrivna av uppstickande skruvar på en klätterställning/rutschkana. Vi gick runt i de mysiga bodarna, vi matade fåglar (Gustaf blev biten av en vitkindad gås som blev överbeskyddande av sitt lilla fågelbarn) och bara umgicks. Underbart skönt väder och fantastiskt trevligt att vara tillsammans. Ingen (nåja, utom Filippa) tog fram sin mobil särskilt många gånger under besöket på ön. Hur skönt och trevligt?!

Gustaf bland klipporna!

Gustaf bland klipporna!

Tidig kväll tog vi båten tillbaka till fastlandet och bilen som väntade i parkeringsgaraget. Väl hemma lekte barnen en stund med kompisar medan jag och Mattias njöt av ett glas vitt vin på en filt på altanen och alldeles nyss avslutade vi vår fantastiska middag. En dag vi kommer att bära med oss i minnet för lång tid framöver!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *