Nationaldagen 2016
Grattis Sverige på din dag! Idag är det nationaldagen 2016. Det har självklart firats på många platser i Sverige. Jag och familjen valde att åka med Strömma-båten till Fjäderholmarna. Vädret kunde inte vara bättre. Drygt 20 grader, blå himmel och strålande sol – Sverige visade sig på sin dag helt klart från sin bästa sida!
Resan över till Fjäderholmarna är riktigt smidig. Båten avgår från Nybrokajen och man är framme på 20-25 minuter. Under den tiden kan man njuta av hur fantastisk vackert Stockholm är, alla mysiga båtar som passerar, alla sevärdheter längs vägen och alla vackra hus. Båtresan fram och tillbaka är nästan halva nöjet!
När vi kom fram gick vi direkt till Rökeriet där vi bokat bord. Vi fick bästa bordet! Självklart ute i det soliga, sköna vädret, precis vid vattnet och vid bordet mest avskilt från allt spring. Vi inledde lunchen med att dagen till ära ta in ett varsitt glas iskall, bubblande, äkta champagne (Tatttinger). Lyxigt och gott! Att få sitta vid vattnet, kolla på alla båtar, vattenskotrar etc och umgås med de man gillar allra mest är svårslagbart. Precis som Rökeriets mat är (svårslagbar). Jag och Mattias åt Grillad hängmörad entrecote serverad med hemslagen bearnaisesås, tomatsallad och pommes frites. Jag ville ha köttet medium rare och biten som kom in var stor, mör och bara to-die-for superdupergod!!! Vilka smaker, köttet liksom smälte i munnen. Pommesen var varm och krispig, tomatsalladen fräsch och god och inget slår hemgjord bea. Fanns inget mer att önska!
Filippa och Gustaf åt precis som förra året Lättrimmad krokfångad torskrygg från Island som serveras med dill & gräslökssås samt dillkokt färskpotatis respektive Klassisk Toast Skagen gjord på handskalade räkor, MSC-märkta, toppad med Kalixlöjrom.
Till efterrätt valde vi alla den mest klassiska av efterrätter och som passar perfekt inte minst på nationaldagen, Vaniljglass med färska jordgubbar (smakrika, röda svenska), lättvispad grädde och bärcoulis. Ahhhh, tänk att något så enkelt är så gott!
Världens godaste nationaldagslunch är vårt sammanfattande omdöme. Som några av er kanske tänkte på tog vi inte in några förrätter. Vi ville istället gå all-in vad gäller huvud- och efterrätt. Men självklart ville vi inte vara utan de grymma förrätterna (dessa vill man inte missa). Rökeriet består ju av en cafédel med kall mat man kan köpa med hem eller äta på plats. Vi köpte hem fyra olika stora förrätter som vi njöt av hemma tillsammans med kallt vitt vin och rostat bröd till kvällsmiddag. Helt klart värt att vänta på och mycket bra upplägg!
Efter lunchen strosade vi runt på ön. Barnen lekte en stund på öns lekplats. Leken slutade med att båda (och då menar jag BÅDA – hur är det möjligt?!) fick sina byxor sönderrivna av uppstickande skruvar på en klätterställning/rutschkana. Vi gick runt i de mysiga bodarna, vi matade fåglar (Gustaf blev biten av en vitkindad gås som blev överbeskyddande av sitt lilla fågelbarn) och bara umgicks. Underbart skönt väder och fantastiskt trevligt att vara tillsammans. Ingen (nåja, utom Filippa) tog fram sin mobil särskilt många gånger under besöket på ön. Hur skönt och trevligt?!
Tidig kväll tog vi båten tillbaka till fastlandet och bilen som väntade i parkeringsgaraget. Väl hemma lekte barnen en stund med kompisar medan jag och Mattias njöt av ett glas vitt vin på en filt på altanen och alldeles nyss avslutade vi vår fantastiska middag. En dag vi kommer att bära med oss i minnet för lång tid framöver!
Senaste kommentarer