Sju sorters skorpor på surdeg

Sju sorters skorpor på surdeg

Den här veckan är det skolavslutning för de flesta barn. Mina barn slutar på fredag. Som vanligt uppträder barnen på skolgården. Varje årskull sjunger en gemensam sång, samtliga inklusive lärare och föräldrar sjunger Den blomstertid nu kommer, rektorn håller tal och förskoleklassen delar ut rosor till femteklassarna som lämnar skolan till hösten. I år är min dotter en av dessa avgångselever som tar emot en ros. Hon ska dessutom vara en av de tre presentatörerna som talar mellan numren och håller ihop föreställningen. Som upplagt för en extra tårdrypande avslutning för en blödig mamma som jag. Efter uppträdandet går klasserna med sina föräldrar till klassrummen (vi som har två barn i skolan får dela upp oss på ett barn/en klass var). I klassrummen blir det tal från lärarna och i många klasser har föräldrar och barn ställt upp hembakta tårtor, bullar, kakor, saft, te och kaffe som vi hugger in på. Jag har som sagt två klasser att baka till och därför passar jag på att baka sju sorters skorpor på surdeg.

Jästa surdegsskorpor

På med olika toppings till de olika sorterna.

Jag inspirerades av andra bloggare som fått hem ett jättefint bud från Kronjäst med allt som behövdes för att baka dessa skorpor. Själv köpte jag det jag behövde i affären. Jag följde inte receptet till punkt och pricka, framför allt inte vad gäller fyllningarna. Grundreceptet följde jag förutom att jag inte hittade Kronjäst surdeg fullkornsvete i affären, utan tog istället råg-varianten. Vad gäller fyllningarna trodde jag att jag hade det mesta som behövdes hemma som behövdes vilket jag inte hade så jag fick improvisera. Det blev sex sorters skorpor. Kardemumma- och apelsinskorpor, Kolaskorpor, Ingefära- och limeskorpor och Blåbärskorpor i princip enligt recept. Sedan gjorde jag Vaniljskorpor och Mandelskorpor.

Färdiggräddat!

Det blev massor av skorpor. Jag har smakat mig igenom samtliga sex sorter. Grunddegen i sig är inte särskilt söt och därför blev skorporna inte överdrivet söta. Ganska vuxen grundsmak. De flesta smakade bra – vissa var okej, andra jättegoda. Ingefärssmaken blev på tok för stark och passade mig inte alls. Skorporna fick en perfekt knaprighet. Konsistensen känns dock lite annorlunda mot vanliga biscottis/skorpor man normalt sett bakar. I denna deg var det jäst och surdeg som användes, i biscottis används bakpulver. Får se om skorporna går hem hos barnen eller de andra föräldrarna. Vi får hålla tummarna!

Färdiga skorpor plåt 1.

Färdiga skorpor plåt 2.

En deg – sju sorters surdegsskorpor

Recept på grunddeg
25 g färsk kronjäst för söta degar
150 g kronjäst surdeg fullkornsvete
875 g vetemjöl special
150 g mjölk ljummen
100 g vatten, ljummet
150 g smör mjukt
2 st ägg
12 g salt
5 g vaniljarom
1. Lös jästen i mjölk och vatten.
2. Blanda alla ingredienser i maskin, 3 minuter långsamt och cirka 8 minuter snabbt eller 15 min för hand.
3. Ta upp degen på bakbord och dela i 7 delar (245g  st)
4. Smaksätt enligt respektive smak
5. Rulla degen som en baguette och lägg på plåt med papper. Låt jäsa 1,5-2 timmar täckt med bakduk eller plast.
6. Strö på topping efter respektive smak
7 .Grädda längderna i 190C cirka12 minuter. Låt svalna ordentligt. De kan stå till dagen efter men bör då täckas eller plastas in.
8. Skär 1,5 cm breda bitar av alla längder. Ställ bitarna med lite mellanrum och torka i ugn på ca 150C i ungefär 15 min. Om de inte blir riktigt torra låt dem stå över natten i avstängd ugn med öppen ugnslucka.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *