Nyheter från Urtekram som kickstartar 2017
Februari är en lurig månad. Ena sekunden tror man våren är på väg, men i nästa tvärvänder det och det blir kallt och vinter. Februari är den månad när flest barn är sjuka och måste stanna hemma från skola och dagis. Smittsamma sjukdomar som influensa och vinterkräksjuka är vanliga. Se därför till att frossa i nyttiga superfood för att boosta kroppen och dess immunförsvar. Till vår hjälp kommer elva ekologiska nyheter från Urtekram med godsaker för mat och bak.
Hampafrö
Hampafrön innehåller en bra balans mellan fettsyrorna omega 3 och omega 6 och med sina välgörande egenskaper har hampafrö blivit det nya superfröet. Fröna innehåller 30 procent proteiner och kan även användas som ett alternativt proteintillskott. De ekologiska små, gulgröna avskalade fröna har en nötaktig och lätt bitter smak. De är glutenfria. Används i smoothien, på yoghurten eller kvargen, på salladen eller i brödbaket.
Ingefärsshots
Ingefära sägs stärka immunförsvaret, ha en antiinflammatorisk effekt och dessutom vara bra för matsmältningen. Den är kalorisnål, fiberrik och innehåller massor av antocyaniner som stärker immunförsvaret. Ingefäran har nu paketerats i en koncentrerad shot. Shotsen finns i tre olika smaker. En med bara ingefära men föredrar man en mildare smak finns den med tillsatt rödbeta eller morot. Varje flaska innehåller 12 shots. Används till att sätta fart på kroppen, eller i woken, soppan eller smoothien.
Chiasmör
Urtekrams ekologiska chiasmör är två i ett – Jordnötssmör ihop med det populära chiafröet. Chiasmöret är näringsrikt med ett högt innehåll av omega 3-fettsyror och innehåller 26 gram protein per 100 gram. Det har inget tillsatt socker och är veganmärkt. Används som spread på smörgåsen, i kakor, i wokrätter, såser eller i marinader.
Pumpakärnsmör
Nu kommer även de populära pumpakärnorna i smörformat. Det innehåller 34 procent protein och 24 procent fiber. Pumpakärnsmöret är precis som chiasmöret veganmärkt. Används som spread på smörgåsen, i smoothien, i dressingen eller som dip till sushien utrört med lite wasabi och soja.
Rålakritspulver
Nu kommer Urtekram med ett rålakritspulver även i en liten burk. Används huvudsakligen som bakingrediens och i matlagning, men fungerar även att strö över yoghurt, färsk frukt och i smoothies.
Incabär
Incabär är även känt som till exempel kapkrusbär, physalis och ananaskörsbär. Bäret har blivit känt som superfood tack vare sitt höga näringsinnehåll och har dyrkats sedan lång tid tillbaka av bland annat incaindianerna, därav sitt namn. Incabär innehåller bland annat vitamin A, C, fiber, fosfor och kalium. De innehåller även flavonoider och karotenoider. Används som snacks, i salladen, som topping på gröt, yoghurt och olika bowls, i fruktsallad och som syrabalans i matlagning.
Strödadlar, ströaprikoser och ströfikon
Det är inne att använda till exempel dadlar, aprikoser och fikon i bak- och matlagning som ett naturligt sätt att söta istället för socker. Alla tre varianterna innehåller mycket fiber och saknar tillsatt socker. nu kommer dessa torkade frukter i form av små strötärningar för att underlätta vid användning. Används som snacks, i bakning, på gröten, på yoghurten, på salladen eller i sina rawballs.
Nu har jag alla möjligheter att boosta min kropp och slippa bli sjuk och eländig!
Senaste kommentarer