Nyttig fetaostpaj

Jag åker och storhandlar en gång i veckan. Jag har en inköpslista med mig men det finns ingen veckomeny i botten. Ofta bestämmer jag mig på plats i affären och handlar hem ingredienser till olika alternativa maträtter. I ostdisken hittade jag ett recept på en nyttig fetaostpaj som såg spännande ut. En smakrik paj med skal av fullkornsmjöl och olivolja, proppfylld med medelhavsfavoriter. Självklart slog jag till på en sådan och det blev kvällens middag.

En av mina favoritpajer jag brukar laga är en fetaostpaj med lök och tomat, men det är alltid kul att testa något nytt.

Riktigt sprött och smakrikt pajskal.

Riktigt sprött och smakrikt pajskal.

Pajskalet på denna paj är tunt, sprött och fantastiskt smakrikt och gott. Ett pajskal som definitivt kan användas till vilken annan pajsort som helst. I fyllningen bytte jag ut de soltorkade tomaterna mot en skivad färsk tomat och oliverna mot några teskedar tapenade. Paj är så tacksamt när det kommer till fyllningen. Det är bara att gå efter vad man själv gillar och vad som finns hemma. Persiljan glömde jag! I övrigt följde jag receptet.

Pajen fick godkänt betyg. Skalet var bäst! Suuupergott faktiskt! Krispigt, smakrikt och gott! Fyllningen smakade gott men hade varit ännu godare om jag hoppat över tapenade. En fräsch och nyttig vegetarisk vardagspaj som jag gärna äter igen. Gav inte den här tunga matkoman som vissa pajer kan ge utan mättade precis lagom. Pajskalet kommer jag garanterat att ta med mig och använda till mina ”vanliga” pajer. Mattias hade faktiskt motsatt åsikt. Han gillade inte pajskalet som han tyckte smakade för nyttigt, men han gillade fyllningen. Filippa verkade gilla pajen. Gustaf orkade vi inte ens bråka med. Han fick äta rester av en tacopaj vi hade i frysen.

Fetaostpaj med oliver och soltorkade tomater

Fetaostpaj med oliver och soltorkade tomater

Fetaostpaj med oliver och soltorkade tomater, 4 port

1 1/2 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl olivolja av fin kvalitet
3 msk vatten kallt

80 g färsk bladspenat
150 g tärnad fetaost, max 10% för en magrare paj
100 g soltorkade strimlade tomater eller 1 skuren färsk tomat
4 ägg
1 1/2 dl vatten
1 dl Zeta Kalamataoliver urkärnade
2 msk bladpersilja strimlad

Blanda samman alla ingredienser till pajdegen. Täck över degen och låt degen vila i kyl minst 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut och klä en pajform med degen.
Nagga och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15 minuter.

Fyll det förgräddade pajskalet med spenat, fetaost och soltorkad tomat. Vispa ihop ägg och vatten och häll över fyllningen. Toppa med oliver och persilja. Sätt in pajen i ugnen och sänk ugnsvärmen till 175 grader. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills äggstanningen har stelnat.

Pajen kan förberedas och värmas.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.