Perfekt buffémat
Jag inspireras mycket av recept från olika magasin, tidningar, reklamblad, broschyrer, bloggar och överallt där jag ser ett recept. En del rätter lagar jag till helt enligt ursprungsreceptet, en del gör jag om efter eget smak och tycke. Mitt stora problem är att jag läser ett recept som verkar kanon, men senare när jag väl ska laga till detta glömmer jag var tusan jag hittade receptet. Tänk att jag aldrig lär mig…
I senaste Mersmak hittade jag ett recept på fläskfilé som lät gott. Det var kallmarinerad fläskfilé. Perfekt buffémat. Enkelt att laga till, kan lagas till många, billigt och kan förberedas i god tid innan kalaset/middagen. Att det sedan smakade helt fantastiskt gott var en bonus. Man vet ju aldrig när man inte har lagat rätten förut. Till fläskfilén serverade jag potatisgratäng, såser (grillsåser och bearnaise) och grönsaker. En festmåltid mitt i veckan!
Potatisgratängen har jag inga exakta mått på men jag skivade potatis, morötter och en gul lök på tunnaste inställningen på min mandolin, kokade upp detta i 4 dl lättmjölk i ca 10 minuter och tillsatte en pressad vitlöksklyfta, salt och peppar. Jag tillsatte även ca 1/2 dl riven lagrad ost. Sedan hällde jag ner allt i en ugnssäker form och gratinerade i ugn på 225 grader i ca 30 min. Att förkoka potatis, etc till en gratäng är supersmidigt. Dels kan man hålla ned fetthalten (tex just använda mjölk istället för grädde) och ändå få gratängen krämig, dels går det mycket snabbare att tillaga i ugnen.
Kallmarinerad fläskfilé, 4 port
1 kg fläskfilé
1 1/2 msk smör till stekning
1/2 tsk salt
1 tsk peppar
Marinad:
1/2 dl olivolja
1/2 dl balsamvinäger
1/2 dl flytande honung
1/2 tsk salt
1/2 tsk nymalen svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl finhackad färsk timjan
Putsa bort skinn och senor från fläskfilén, salta och peppra och bryn den runt om i smör. Stek i ugn till en innertemperatur på 65 grader, använd köttermometer, cirka 15 minuter. Ta ut köttet och låt vila 8 minuter i folie. Blanda under tiden ingredienserna till marinaden. Skär fläskfilén i centimetertjocka skivor och lägg dem i en trång form eller i en plastpåse. Skeda över marinaden och se till att fläskfilén täcks ordentligt. Låt marinera minst 4 timmar, gärna över natten. Garnera med färsk timjan
Senaste kommentarer